Akciğer kanseri tedavisinde robotik cerrahi sıra bekliyor

Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Elbeyli:

ANKARA (AA) - ZEYNEP AKYIL - Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Levent Elbeyli, robotik cerrahinin  göğüs cerrahisinde henüz emekleme aşamasında olan yeni bir yöntem olduğunu belirtirken, ''Akciğer kanserinin kendine özgü yönleri var, bu nedenle kanser cerrahisinin bazı hassas noktalarını, prensiplerini uygulayabilmek açısından robotik cerrahi henüz kısıtlı endikasyon döneminde'' dedi.

Elbeyli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son  20 yıldır teknolojideki gelişmelerle artık çok büyük kesilerle değil, daha küçük kesiler kullanılarak, endoskopik kamera sistemleri ve  bunun için geliştirilen cerrahi aparatlarla, normal açık yapılan ameliyatların kapalı ameliyat teknikleriyle yapılır hale geldiğini, göğüs cerrahisinin de bundan etkilendiğini söyledi.

Akciğer kanserinin  erken dönemde tanınması ve tespit edilmesi durumunda, uzun yaşam kazandırabilecek tek tedavinin cerrahi olduğuna işaret eden Elbeyli, bunun yanı sıra diğer tedavi yöntemlerini de kullanarak multi-disipliner bir tedavi sürecinin uygulandığını ve bu çerçevede dünyanın gelişmiş  ülkelerindeki tüm imkanların Türkiye'de de kullanıldığını kaydetti.  

Robotik cerrahinin,  hastaların iş yaşantısına daha çabuk dönmesini,  daha az narkotik analjezik kullanılması, hasta konforunun daha çok sağlanıp,  daha az ağrı duymasını hedeflediğini  ifade eden Elbeyli,  robotik cerrahi  sistemlerin amacının daha güvenli ameliyat yapabilme teknolojisini yaratmak, daha iyi görüntü sağlamak, üç boyutlu görüntülerle algı gücünü  artırmak olduğunu bildirdi. Ancak bu ameliyatların herkese yapılıp yapılmayacağı konusunda bir şey söylemek için erken olduğunu dile getiren Elbeyli, robotik cerrahinin akciğer kanseri  ve diğer bazı göğüs organlarının diğer hastalıklarında her hastaya yapılabilir konumda olmadığını söyledi.

Robotik göğüs cerrahisinin, halen  göğüs cerrahisinde  emekleme aşamasında olan yeni bir yöntem olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyli, ''Bu belki zaman alacak, öğrenme süreci, eğitim süreci, tecrübelerle o noktaya gelinebilecek. Her şey her hastalıkta kullanılmamalıdır. Robotik cerrahi de böyle bir konumda. Akciğer kanserinin kendine özgü yönleri var. Bu nedenle kanser cerrahisinin bazı hassas noktalarını, prensiplerini uygulayabilmek açısından robotik cerrahi henüz kısıtlı endikasyon döneminde'' şeklinde konuştu.

-Bu konuda eğitim almış, tecrübeli bir ekip şart-

Robotik cerrahi konusunda eğitim almış, yetişmiş, nitelikli bir ekip anlayışının çok önemli olduğunu vurgulayan Elbeyli,  yetersiz eğitim ve ekip tecrübesi olmadan yapılacak bu operasyonların ciddi ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinde  erken dönemde ameliyat olunması halinde  uzun dönem başarılı sonuçlardan bahsedildiğini belirten Elbeyli, şunları kaydetti:

''Robotik cerrahi de hastalığın ancak ikinci evresinde gerçek anlamda yerini bulabilir görünüyor. O zaman başarılarından bahsedebiliriz. Dünya ölçeğine baktığımızda robotik cerrahinin açık, standart rutin cerrahiden farklı olmadığı, sonuçlarının bazı serilerde daha iyi olduğu literatür bilgiler olarak mevcut. Daha titiz bir ameliyat yöntemi, daha hassas bir görüş ve uygulama alanı, kullandığınız kol ve robotik aparatlarla daha hassas işlemleri yapabiliyoruz. Bu açıdan belki daha olumlu sonuçlar bekleyebiliriz.''

-Ekonomik anlamda ciddi bir kaynak gerektiriyor-

Robotik cerrahinin yurt dışı menşeli olması ve  yüksek bir teknolojiye sahip olması nedeniyle yüksek maliyetli olduğunu ve ekonomik anlamda ciddi bir kaynak gerektirdiğini anlatan Elbeyli, Türkiye'de özel hastaneler ağırlıklı olmak üzere, bazı vakıf hastaneleri ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin bu cihazlardan edindiğini bildirdi. Elbeyi, ''En önemli eksiğimiz üniversite hastanelerinin ekonomik imkanları açısından bu cihazlara kolay ulaşamaması. Umuyorum devlet bu konudaki sıkıntıyı aşmamıza yardımcı olabilir'' diye konuştu.

Sağlık Haberleri

Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor