MERSİN (AA) - Mersin'de, Akdeniz Belediyesi ve Kaymakamlığı tarafından dezavantajlı gruplar için hazırlanan "Çoklu Eğitim Merkezleri" ve "Roman Havası" projeleri Kalkınma Bakanlığınca desteklenmeye uygun bulundu.
Akdeniz Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, SODES kapsamında Akdeniz Belediyesi tarafından "Çoklu Eğitim Merkezleri Projesi" ile Akdeniz Kaymakamlığınca da "Roman Havası Projesi" hazırlandı.
Çoklu Eğitim Merkezleri Projesi kapsamında, Adanalıoğlu, Çay, Çilek ve Karaduvar mahallelerinde bulunan Akdeniz Belediyesi'ne ait mahalle evlerinde, kadın ve gençlere yönelik dikiş-nakış, seramik, ahşap oyma ve boyama, çocuk bakıcılığı eğitimi ve kuaförlük, epilasyon ve cilt bakımı meslek kursları verilecek.
Yaklaşık 1 yıl süreli ve 2 milyon lira bütçeli projeyle adı geçen 4 mahalle evinde 11 dalda eğitimler verilecek. Mahalle evlerine kurslar için gerekli olan demirbaş ve malzemeler alınacak. Her mahalle evinde kreş sınıfları açılacak ve kütüphane oluşturulacak.
Adanalıoğlu Mahallesi'nde 20 bilgisayarın olacağı bilgisayar sınıfı kurulacak. Projenin koordinasyon merkezi, Şevket Sümer Mahallesi'nde bulunan belediyeye ait bir bina olacak ve proje kapsamında binanın tadilatı da yapılacak.
- "Roman Havası Projesi"
Akdeniz Kaymakamlığınca hazırlanan "Roman Havası Projesi"nin bütçesi ise 1 milyon lira. Proje kapsamında, Bahçe, Barış ve Turgutreis mahallelerinde yoğun olarak yaşayan Roman vatandaşlara yönelik beceri ve meslek kursları, spor etkinlikleri, gezi, konferans ve seminer gibi bilgilendirme, bilinçlendirme çalışmaları ve kütüphane faaliyetleri düzenlenecek.
Proje kapsamında, Turgutreis Mahallesi'nde kiralanan 3 katlı merkez hazırlanıyor. Burada 5 farklı branşta meslek edindirme kursları, kursiyerlerin çocukları için kreş hizmeti, yine 12-18 yaş arasındaki Roman çocuklar için özellikle talep ettikleri klarnet, bağlama, kanun, org ve vurmalı çalgılara yönelik müzik eğitimleri verilecek.
Kurslar için gerekli olan bilgisayarlar, dikiş makineleri, kuaförlük malzemeleri gibi demirbaşlar alınacak.
Kurslara katılacak her kursiyere günlük 15 lira harçlık verilecek. Her kurs 15 kişiden oluşacak, böylece aynı anda 75 kişi mesleki ve beceri kurslarından faydalanmış olacak. 1 yıllık süre zarfında kursiyerlere yaklaşık 300 bin lira civarında harçlık verilmiş olacak.
Mersin Valiliği tarafından Kalkınma Bakanlığına da sunulan 6 proje arasında da yer alan her iki çalışma, Bakanlık tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
- "En iyi hizmeti ve en yararlı projeleri sunmanın gayreti içinde olacağız"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Akdeniz Belediyesi Başkan Vekili Kaymakam Muhittin Pamuk, Kalkınma Bakanlığının "güdümlü proje" adı altındaki çalışmasında ilk pilot uygulama için Mersin'in seçildiğini belirtti.
Geçmişte normal SODES projelerinde üst limitin 500 bin lira, alt limit ise 100 bin lira olduğunu aktaran Pamuk, şunları kaydetti:
"Güdümlü projede ise alt limit 1 milyon, üst limit ise 10 milyon lira olacak şekilde hazırlandı. Belediye ve kaymakamlık olarak 2 proje hazırladık. Güdümlü projelerimiz, Valiliğimiz tarafından Kalkınma Bakanlığımıza sunuldu ve onay aldı. Her iki proje de dezavantajlı durumda olan kadınlar, gençler ve çocuklarımızın sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımlarını sağlama noktasında büyük bir önem taşıyor. İnsan odaklı hizmet anlayışımız ile bütçemizi ve imkanlarımızı azami bir verimle kullanarak, Mersin ve Akdeniz sakinlerine en iyi hizmeti ve en yararlı projeleri sunmanın gayreti içinde olmaya devam edeceğiz."
AA