Akıllı telefon kullanırken "mesaj boynu"na dikkat

Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Alaca:- "Boyundaki tipik eğim, her gün öne eğik şekilde saatlerce telefonlarına bakan kişilerde düzleşir veya tersine döner"- "'Mesaj boynu', akıllı telefon kullanırke

İSTANBUL (AA) - Medicana International Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, "mesaj boynu" olarak nitelediği boyundaki tipik eğimin düzleşmesi veya tersine dönmesi rahatsızlığının akıllı telefon kullanırken öne eğilme ile oluştuğunu bildirdi.

Telefon kullanım alışkanlıklarına ilişkin yazılı açıklama yapan Alaca, boyun ve sırt ağrısı olan hasta sayısının dikkat çekici bir biçimde arttığını, bunun nedeninin de büyük olasılıkla uzun süreli akıllı telefon kullanımı olduğunu ifade etti.

Boyun ve sırt problemleri olmaması gereken bazı genç hastaların disk hernileri ve omurga sorunlarıyla karşılarına geldiğine dikkati çeken Alaca, şunları kaydetti:

"Grafi ile görüntülendiğinde boyun tipik olarak arkaya doğru bir eğim yapar. Ancak her gün öne eğik şekilde saatlerce telefonlarına bakan kişilerde bu eğim düzleşir veya tersine döner. Ve hastalar bize geldiğinde şiddetli ağrı ve disk sorunlarından yakınır halde oluyorlar.

'Mesaj boynu', akıllı telefon kullanırken öne eğilme ile oluşuyor. Günümüzün telefon kullanım alışkanlıkları ile 8 yaşında bir çocuk 28 yaşında ameliyat mı olacak? Bu durumun normal anatomiyi ne kadar etkileyeceğini, bütün gün telefonlarla oynayan, omurgaları daha tam gelişmemiş ve büyümekte olan çocukların ve gençlerin ilerideki hayatlarına nasıl yansıyacağını bilemiyoruz."

Alaca, insanların internette dolaşırken veya video izlerken değil de özellikle mesaj yazarken aşağıya doğru baktığına işaret etti.


- "Başın öne eğilme açısı arttıkça boyuna binen yük artıyor"


Çalışırken insanların boyunlarını 45 derece açıyla tuttuklarının, otururken bu açının ayakta durmaya göre daha da kötüleştiğinin görüldüğünü bildiren Alaca, şu ifadeleri kullandı:

"Daha öne eğilmiş açılarda boyunun daha kötü etkilendiği aşikardır. Karşıya bakılan nötral pozisyonda kafanın ağırlığı 5-6 kilogram iken, 15 derece öne eğilmeyle bu ağırlık 13 kilogram olmakta, başın öne eğilme açısı arttıkça boyuna binen yük artmaktadır. 60 derecelik bir öne eğilme açısıyla yük 30 kilograma kadar çıkmaktadır.

'Mesaj boynu'nu önlemek için bazı basit yaşam tarzı değişiklikleri öneriyoruz. Mesaj yazarken telefonu yüz veya gözler hizasında tutmalıyız. Omurga için daha simetrik ve rahat pozisyon sağlamak adına iki eli ve her iki başparmağı kullanarak yazmayı öneriyoruz. Bazı uygulamalar kullanıcıları uzun süre aşağı bakmaktan sakınmaları için alarm sinyalleri de gönderebilmektedir."

Alaca, akıllı telefon kullanıcıları için uygun bir pozisyon önermenin çok zor olduğuna vurgu yaparak, telefonu göz seviyesinde kullanmanın omuz sorunlarına neden olacağını söyleyen karşı görüşteki araştırmacıların da bulunduğunu dile getirdi.

Daha sık dinlenme araları vermenin ve boyun ve omuz kaslarını güçlendirmek ve rahatlatmak için yapılan egzersizlerin daha pratik bir öneri olacağını belirten Alaca, şu açıklamalarda bulundu:

"Postür ve germe egzersizleri ihmal edilmemelidir. Yatağa sırtüstü uzanıp, kenarda başı aşağıya sarkıtarak boyunda normal eğimi düzeltmeye çalışmak da önerilebilir.

Şöyle bir pratik çözüm de önerebiliriz; bir arkadaşınızdan siz mesaj yazarken vücut üst kısmınızın fotoğrafını çekmesini isteyin. Bu fotoğrafı telefonunuzda duvar kağıdı veya ekran koruyucu olarak kullanın. Bu fotoğraf size sıkça kısa aralar vermenizi hatırlatacak ve dokularınızın kendisini toparlaması böylece mümkün olabilecektir."

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?