Akıncı Üssü davası

FETÖ'nün, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılandığı davanın bugünkü celsesi sona erdi- Sanık savunmalarının alınmasına devam edilen duruşmaya, yarın devam edilece

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davanın bugünkü celsesi sona erdi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık savunmalarının alınmasına devam edildi.

Duruşmada savunma yapan sanık eski kursiyer pilot teğmen Harun Nihat Aşık, darbe girişimi günü mesailerinin erken bittiğini, ancak terörle mücadele harekatı olduğu gerekçesiyle üsse geri çağrıldıklarını anlattı.

Kursiyer gazinosunda gerçekleştirilen toplantıda, cep telefonlarının toplandığını belirten Aşık, sonrasında görevlendirmeler yapıldığını, kendisinin dış nizamiyeye verildiğini ifade etti.

Kapıda görevli uzman çavuşlarla üsse gelenleri karşıladıklarını, mihmandarlık yaptıklarını dile getiren Aşık, sosyal faaliyet kapsamında gelenlere normal prosedürün dışında davranarak, kimlik bilgilerini almadıklarını söyledi.

Akıncı Üssü'ne darbe girişimi akşamı çok sayıda kişinin geldiğini belirten Aşık, "Nizamiyeye gelen aileler, üssü bildikleri için adres sormadan direkt geçerler. O akşam dikkatimi çeken sarışın, gözlüklü bir kadındı. Nizamiyeye geldi, 'sosyal faaliyet kapsamında harekat komutanı Albay Ahmet Özçetin'e geldiğini, faaliyetin yerini bildiğini' söyledi. Kadının üssün içini bilmesine şaşırdım." dedi.

- "TRT'den öğrendim"

Olayın darbe girişimi olduğunu TRT'den öğrendiğini iddia eden Aşık, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın üste olduğunu öğrenince rahatladığını kaydetti.

Geceyi Akıncı Üssü'nde uyuyarak geçirdiğini, sabah saatlerinde top ve uçak sesleriyle uyandığını belirten Aşık, sabah, bir odada kilitli tutulan cep telefonlarını kapıyı kırarak aldıklarını ve evlerine gittiklerini savundu. Aşık, 27 Temmuz 2016'da öğleden sonra kendi rızasıyla ifade vermeye geldiği Akıncı Üssü'nde tutuklandığını söyledi.

Sanığın savunmasını tamamlamasının ardından, çapraz sorgusuna geçildi.

Mahkeme Başkanı Selfet Giray'ın "Nizamiyede karşılaştığınız sivil kişilerden filonun içinde gördükleriniz oldu mu?" sorusuna Aşık, "Tam kestiremiyorum, olabilir." yanıtını verdi.

- "Bulunduğumuz ortamda sosyal faaliyet yoktu"

"Terörle mücadele harekatı var diye telefonlarınız toplanıyor. Ancak üste bir de sosyal faaliyet var. Kimliği sorulmadan, kayıt yapılmadan birçok kişi geliyor. Sosyal faaliyete şahit oldunuz mu?" sorusu üzerine Aşık, "Bizim bulunduğumuz ortamda böyle bir sosyal faaliyet yoktu. Varsa da başka bir yerde olmuş olabilir." diye konuştu.

Sanık avukatı da müvekkilinin suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini istedi.

- Sarıahmetoğlu'nun savunması

Eski kursiyer pilot teğmen Habib Sarıahmetoğlu da benzer bir ifade vererek, "terörle mücadele harekatı olduğunun söylenmesi üzerine" üsse geldiğini, sonrasında telefonlarının toplandığını anlattı.

Darbe girişimini televizyondan öğrendiğini iddia eden Sarıahmetoğlu, darbe girişiminin içinde olup olmadığını bilmediğini, dışarıyla bir irtibat kuramadığını savundu.

Emir komuta zincirinin en altında bulunduğunu, komutan seçme hakkının bulunmadığını kaydeden Sarıahmetoğlu, komutanlarının darbeci olmasında kendisinin bir suçunun olmadığını ifade etti.

Çapraz sorgunun ardından sanık avukatı, müvekkilinin tahliyesini istedi.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

AA

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi