SEBZE ÇORBASI
HÜNKAR BEĞENDİ
BEZELYELİ PİLAV
KAYMAÇİNA (RUMELİ TATLISI)
Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. Afiyet Olsun..
SEBZE ÇORBASI
Malzemeler:
4 Kahve Fincanı Kuru Fasulye
2 Sap Pırasa
2 Büyük Patates
2 Havuç
300 gr Taze Fasulye
2 Kabak
4 Domates
3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
150 gr. Spagetti
2 Soğan
150 gr. Fesleğen Sosu
Tuz, Karabiber
Yapılışı;
Kuru fasulyeyi 1 lt tuzlu suda kaynatıp ateşten alın ve 1 saat suda bekletin. Tekrar ateşe alıp 1, 5 saat daha kısık ateşte kaynatın. Suyunu bir kasede bekletin.
Patates, soğan, havuç, tazefasuye, pırasa ve kabağı yıkayıp ayıklayın. Patates ve kabağı küp küp doğrayın. Havucu dilimleyin. Taze fasulyeyi ikiye veya dörde bölün. Pırasayı şeritler halinde soğanı ise küçük küpler halinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun. ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp küp doğrayın.
Zeytinyağını büyük bir tencerede kızdırıp soğanı kavurun. Domatesleri ekleyip kavurmaya devam edin. Fasulyeden kalan suyu ve 1 lt soğuk suyu ilave edip kaynatın. Patates, taze fasulye ve havucu ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. 15 dakika pişirin. Pırasa, kabak, kuru fasulye ve küçük parçalara bölünmüş spagettiyi ilave edin. 15 dakika daha pişirin.
Çorbayı servis tabaklarına alıp bir miktar fesleğen sosu ile tatlandırın.
HÜNKAR BEĞENDİ
Malzemeler:
Beğendisi için:
4 patlıcan
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı süt
Yarım limon suyu
Tuz
Et sosu için:
Yarım kg. kuzu eti
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 bardak su
Tuz, karabiber
Yapılışı;
Patlıcanları çatalla deldikten sonra fırında veya alimünyum folyoya sarıp ocağın üzerinde közleyin. Közlendikten sonra soyup limon suyunu ekleyin ve ezin. (limon suyu patlıcanların kararmasını engelleyecektir.
Bir tencerede un ve tereyağını kavurun. Sütü azar azar yedirin.Tuzu ekleyin ve sosu ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.Tüm karışımı çukur bir tabağa alın.
Etin hazırlanması;
Etleri tavaya koyun ve suyunu çekene kadar az sıvıyağ ile pişirin. Sarımsakları ve salçayı da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.suyunu ekleyip çekene kadar pişirmeye devam edin.
Servis yaparken tabağa ilk önce beğendisini koyun, sonra beğendinin tam ortasına gelecek şekilde eti yerleştirin. Sıcak servis yapın…
BEZELYELİ PİLAV
Malzemeler:
2 su bardağı Pirinç
1 Çay kaşığı Karbonat
2 Çorba kaşığı Margarin
Yarım kilo Bezelye
1 Çorba kaşığı Sıvı yağ
1 Adet Soğan
6 su bardağı Su (kaynar)
Tuz
Yapılışı;
Pirinci yıkayıp, suyunu süzün. Margarinle sıvıyağı pirinçle bereber 5 dakika kavurun. Üzerine sıcak su ekleyip, tuzunu ayarlayın. 3 Dakika yüksek ateşte, sonra kısık ateşte 15-20 dakika 15-20 dakika pişirin. Bu arada bezelye sote için, 4 su bardağı kaynar su içine kaebonat ve tuz ekleyip, bezelyeleri katın. 5 Dakika haşlayın ve suyunu süzün. Tavaya margarini koyup, ince kıyılmış soğanı hafifçe kavurun. Üzerine suyu süzülmüş bezelyeyi koyup, arada bir tavayı sallayarak 3 dakika kadar sote edin. Servisi için derin bir kabın dibine bezelye soteyi döküp, üzerini kaşık yardımıyla düzleştirin ve pilavı ekleyin. Bezelye soteli pilavı, dağıtmadan servis tabağına ters çevirip, kabı çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
KAYMAÇİNA (RUMELİ TATLISI)
1 kg süt
7 yumurta
2 su bardağı şeker
Yapılışı;
Yumurtaların hepsini bütün olarak şekerle köpük köpük olana kadar çırpın. Süt ilave edip çırpmaya bir müddet daha devam ederek pişirmek için tercihen cam bir kaba koyup orta hararetli fırına atın.
1 saat kadar (tatlının üzerinde kahverengi gözenekler meydana gelene kadar) pişirdikten sonra soğutup servis yapın.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE