Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..? 02.06.2013

İzmir Köfte

Buhara Pilavı

Çoban Salatası

Saray Hoşafı

Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. AFİYET OLSUN

 

 

 

 

 

İzmir Köfte

 Malzemeler:

1/2 kilo kıyma

1 adet kuru soğan

1 adet yumurta

1 su bardağı bayat ekmek içi

Tuz

Karabiber

Kimyon

Üzerine koymak için;

4 adet patates

4-5 adet yeşilbiber

2 adet domates

Sosu için;

1 yemek kaşığı salça

2 adet domates rendesi

2 bardak sıcak su

Sıvı yağ

Tuz

Kızartmak için;

Zeytinyağı ya da sıvıyağ…  

Yapılışı;

Kıymayı yoğurma kabına alalım, üzerine yumurta, rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, kimyon, karabiber ve tuz ekleyip yoğuralım. Yoğurduğumuz köfte harcından ceviz büyüklüğünce parçalar kopartıp oval şeklinde köfteler yapalım

Patateslerin kabuklarını soyup, elma dilimi şeklinde doğrayalım. Sıvıyağda önce patatesleri daha sonra köfteleri hafif kızartalım

Kızarttığımız köfte ve patatesleri tepsiye sıralayalım, üzerine yeşilbiber ve domates dilimleri koyalım.

Yemeğin sosu için köfteleri kızarttığımız tavada domates rendesi ve salçayı bir iki dakika kavuralım, üzerine sıcak su ve tuz ilave edelim.

Sos kaynayınca köftelerin üzerine dökelim, önceden ısıttığımız(200 derece) fırında domates ve biberler kızarana kadar pişirelim.

 

Buhara Pilavı

Malzemeler:

3 bardak pirinç

2 orta boy soğan

3 orta boy havuç

1 bardak iç badem

500 gr kuşbaşı doğranmış koyun eti

3 orta boy havuç

5 yemek kaşığı tereyağ veya sade yağ

100 gr tel şehriye

100 gr kuru kayısı

Tuz-biber-yenibahar

1 adet yufka

Yapılışı;

Pirinci yıkadıktan sonra sıcak suda 30 dk bekletin. Bademi sıcak suya

koyun ve kabuklarını çıkartın.

İnce doğranmış soğanı ve bademleri, 3 kaşık yağla birlikte açık pembe

kavurun. Rendelenmiş havuç, kuşbaşı doğranmış etleri de katin. Tuz,

karabiber, yenibahar ve 3 bardak su ekleyin. Kısık ateşte 45 dk pişirin.

alan yağın içinde şehriyeyi pembe renkte kavurun. Suyu süzülmüş pirinci,

küçük parçalar halinde doğranmış kayısıları ve şehriyeyi etli karışıma

katin. 3 bardak sıcak su ekleyin. Kısık ateşte suyunu çektirin.

Uygun bir tencereyi önce yağlayın, sonra yufkayı yerleştirin. Pişen pilavı

içine boşaltın. Kenardaki yufkaları üzerine kapatın. Yufka kızarıncaya dek

fırında pişirin. Bir tabağa ters çevirip servis yapın.

 

Çoban Salatası

Malzemeler:

salatalık 2 orta boy 220 gram

Domates 3 büyük boy 375 gram

yeşilbiber 4 orta boy 60 gram

yeşil soğan 7 orta boy 150 gram

Maydanoz 2/3 demet 40 gram

Taze nane 7-8 dal 20 gram

zeytinyağı 2 yemek kaşığı 20 gram

Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram

Tuz 1 tatlı kaşığı 6 gram

 Yapılışı;

Sebzeleri yıka, salatalığı soy, biberin sap ve çekirdeklerini ayır, soğan, maydanoz ve naneyi ayıkla. soğan ve yeşilbiberi 1 santimetre kalınlıkta, domates ve salatalığı 1 santimetreküp irilikte doğra. Nane ve maydanozu ince ince kıy. yağa limon suyu ve tuzu kat, iyice çırp, salatanın üzerinde gezdirin.

 

Saray Hoşafı

Malzemeler:

250 gram balkabağı

1 cay bardağı kuru üzüm

1.5 su bardağı tozşeker

4 su bardağı su

1 çay bardağı limon suyu

Yapılışı;

Tencereye suyu alın.

Kabuğu soyulup küp seklinde doğranmış kabağı, kuru üzümü, tozşeker ve limon suyunu ilave edin.

Kabaklar yumuşayana kadar kaynatın. Tencereyi ateşten alın.

Komposto soğuyunca servis yapın.

evet yemeğimiz hazır afiyet olsun.

 

Derleyen; Müjdat GÖKÇE