Yumurtalı Konsome
Zeytinli Tavuk
Bolonez Soslu Spagetti
Dondurmalı Krep
Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. Afiyet Olsun…
Yumurtalı Konsome
Konsome Nedir; çok kaynamakla elde edilen gayet kuvvetli et suyudur. Çok sıcak ve ekmeksiz içilir, serin yerde saklanır. Soğuyunca pıhtılaşır. Tavuk, av, balık etleriyle ya da başka şekillerde yapılıp kullanılır. Lokantalarda çorba yerine verilir.
Malzemeler:
1 ½ lt (6 bardak) konsome
1 bardak süt 2 bütün yumurta
Yapılışı;
1-Yumurtaları bir kaba kirin. Telle karıştırarak sütü katin. Tuz, biber
koyun.
2-4 adet krem karamel kalıbına, ya da 15 cm. Çapında dibi düz bir kalıba
boşaltın. içinde sıcak su bulunan bir tepsiye oturtun. Fırında 20 dakika
pişirin.
3-Fırından ve sudan çıkartıp soğutun. Kalıpları ters çevirip boşaltın. Pişen
yumurtalı karışımı küp seklinde doğrayın.
4-Yumurtalı garnitürü konsome kâselerine dağıtın. Üzerine sıcak konsome
koyup servis yapın.
Zeytinli Tavuk
Malzemeler:
2 çorba kaşığı zeytinyağı (30 ml.)
1 bütün tavuk (1 kg. 100 gr. ağırlığında)
3 büyük kuru soğan (yarim halka seklinde kesilmiş)
1 çorba kaşığı toz zencefil
4 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı tavuk suyu (250 ml.)
1 tutam safran (1 çorba kaşığı sıcak suda ıslatın)
5 taze soğan
15-20 adet siyah ve yeşil zeytin
1/2 limonun suyu
Yapılışı;
Büyük bir tencere veya tavada zeytinyağını kızdırın ve tavuğu, iki tarafı da
hafifçe kızarıncaya kadar kızartın. Kuru soğan, zencefil, toz kırmızıbiber,
salça, tuz ve karabiber ekleyip, orta ateşte kızartmaya devam edin. 1
çorba kaşığı suda ıslatılmış safran, domates salçası ve tavuk suyunu
tenceredeki tavuğa ilave edin. Orta ateşte 30 k. kadar üstü kapalı olarak
pişirin. Kıyılmış taze soğanları ekleyin, tavuk iyice pişene ve sos suyunu
(1/2 su bardağı kalacak şekilde) çekinceye kadar (15 k.) pişirin.
Zeytinleri ve limon suyunu ilave edip 5 k. daha pişirin. Tavuğu
tencereden alin, servis tabağına yerleştirin ve zeytinli sosu üzerine
dökerek servis yapın.
Bolonez Soslu Spagetti
Malzemeler:
300 gr. kıyma,
1 paket spagetti,
2 yemek kaşığı margarin,
4 adet kuru soğan,
3 adet domates,
1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,
1 sap kereviz,
1 adet havuç,
1 tatlı kaşığı domates püresi,
Karabiber,
Tuz
Yapılışı;
Tavaya margarin, zar şeklinde doğranmış soğan ve kıymayı koyun. Kıyma suyunu bırakıp çekene kadar karıştırın. Rendelenmiş havuç ve ince doğranmış kereviz sapını ilave edip kavurun. Domates püresi, küçük küçük doğradığınız domates, karabiber ve tuz koyup sosu pişirin. Daha sonra 1 bardak su ekleyip 15 dakika daha kısık ateşte pişirin.
Kaynayan tuzlu suya makarnayı kırmadan tencereye dik olarak koyun. 8-10 dakika haşlayıp süzün. Eritilmiş margarini(Arzu edilirse z.yağıda kullanılabilir) makarnaya ekleyip karıştırın.Makarnayı çukur bir tabağa koyun. Hazırladığınız sosu üzerine döküp servis yapın.
Dondurmalı Krep
Malzemeler:
2 Su Bardağı Süt
5 Kahve Fincanı Un
6 Yumurta
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
2 Kesme Şeker
8 Top Dondurma
Tuz
Karamel sos malzemesi;
1.5 Su Bardağı Tozşeker
1 Limonun Suyu
400 gr. Krema
100 gr Çikolata
Yapılışı;
Yumurtaları çırpma teliyle çırpın. Diğer malzemeleri de ekleyerek çırpmaya devam edin.
Küçük bir teflon tavaya elde ettiğiniz karışımdan yarımşar kepçe alarak dökün ve tavayı sallayarak iyice yayılmasını sağlayın. İki tarafı da kızardıktan sonra teker teker servis tabağına alın.
Karamel sos için önce şekeri tavada kahverengi olana kadar çevirin. Limon suyunu şekerin üzerine döküp kremayı ekleyin. Çikolatayı sos kıvamında eritin.
Kreplerin ortasına 2 top dondurma koyarak rulo şeklinde sarıp servis tabağına alın. Üzerlerine birer kaşık karamel ve çikolata sos dökerek servis yapın.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE