Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..? 04.06.2013

 

Erzurum Çorbası

Etli Karışık Dolma

Boşnak Böreği

Kuru Üzüm Hoşafı

Not: Yemek Tarifleri  4 Kişiliktir. Afiyet Olsun..

 

 

Erzurum Çorbası

Malzemeler:

300 gr Kıyma

1 çay bardağı Yıldız Şehriye

1 adet Kuru Soğan,

1 Kase Yoğurt

1 yemek kaşığı Salça

2 diş Sarımsak

1 yemek kaşığı Tereyağ

Nane

Kara Biber

Pul Biber

Tuz

Yapılışı;

Kıymayı tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanla yoğurun. Misket büyüklüğünde köfteler yapın.

İki kaşık salça ve bir lt. suyu kaynatıp köfteleri içine atın. Köftelerin pişmesine yakın şehriyeleri ekleyin.

Diğer tarafta hazırladığınız sarmısaklı yoğurdu karıştıra karıştıra tencereye ekleyip ateşten alın.

Servis yaparken tereyağında kızdırılmış pul biber ve nane karışımını üzerine gezdirin.

 

Etli Karışık Dolma

Malzemeler:

500 gr kıyma

1 kg dolmalık biber

5 adet domates

5 adet kabak

1.5 kahve fincanı pirinç

1 çorba kaşığı tereyağı

2 bas soğan

1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı

Yarım demet maydanoz

Yarım demet dereotu

Yapılışı;

Biberlerin üst taraflarını kesin. Kabakların içini çıkartın (bir saklama kabında tutun daha sonra kabak mücver yaparsınız .)Domateslerin içlerini kaşıkla boşaltıp,

çıkardığınız etli kısımları kıymaya karıştırın. Çentilmiş iki bas soğanı,

yıkanmış pirinci, kıyılmış maydanozu, tuzu, biberi de kıymaya ekleyin.

Yarım fincan su ve bir çorba kaşığı ayçiçek yağı ilavesiyle kıymayı

yoğurun. Su ve ayçiçek yağı dolmanın daha yumuşak ve gevsek olmasını

sağlayacaktır. Biberleri, kabakları ve domatesleri doldurun, tereyağını  ve yarım

bardak suyu katarak, pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.

 

Boşnak Böreği

Malzemeleri:

1 kg un

1 fincan sıvı yağ

1 yumurta sarisi

Yeterince su

200 gr beyaz peynir

1 demet maydanoz

1 su bardağı sıvı yağ

Tuz

Yapılışı;

Unun ortasini açıp tuzu, ilik suyu ve bir fincan sıvı yağı ilave ederek bir

hamur elde edelim. Hamuru 9 eşit parçaya bölüp bezeler hazirlayalim.

Bezelerden herbirini tabak büyüklüğünde açın. Bezelerin üzerine sıvı yağ

sürün. yufkayı ince açın. Yufkaya kasigin ucu ile sıvı yağ serpin.

hazırladığınız peynirli maydanozlu içi yufkaya serpin. Daha sonra yufkayı

rulo seklinde sarin. yağlanmış fırın tepsisine ortadan baslamak üzere

yufkaları dolayarak yerlestirsin. Üzerine yumurta sarisi sürdügümüz böreği

önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.

 

Kuru Üzüm Hoşafı

Malzemeleri:

250 gr kuru üzüm, 2 su bardağı şeker, 5-6 bardak su.

Yapılışı;

Kuru üzümlerin saplarını ayıkladıktan sonra iyice yıkayın. Üzümleri bir tencereye koyarak üzerine 5-6 bardak su ilave edin. Kuru üzümler hafif yumuşayıncaya kadar pişirin. İki su bardağı şekeri tencereye ilave ettikten sonra bir iki taşım daha kaynatıp, ateşten alın. Soğuk olarak servis yapın.

 

Derleyen; Müjdat GÖKÇE