Beyran Çorbası (Gaziantep)
Kaşar Peynirli Patlıcan Kayık
Büryan Pilavı
Çilekli Üçgen Pasta
Not: Yemek Tarifleri Kişiliktir. Afiyet Olsun…
Beyran Çorbası (Gaziantep)
Malzemeler:
1 kg kuzu incik
2 çay bardağı pirinç
5~6 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
8 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Yapılışı;
Düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın. Haşladığınız eti didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın. Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Gaziantep Mutfağı’nın sabah kahvaltısındaki vazgeçilmez çorbasıdır. Dilerseniz limon suyu da ekleyebilirsiniz.
Kaşar Peynirli Patlıcan Kayık
Malzemeler:
Yarım kg karnıyarıklık patlıcan
300 gr kıyma
1 soğan
2 sivri biber
2 rendelenmiş domates
2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
200 gr rendelemiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı toz biber
Pul biber
Üzeri için:
4~5 kiraz domates
1~2 dal taze fesleğen
Yapılışı;
Patlıcanları yıkayıp alacalı soyduktan sonra iyice kurulayın. Ortasına uzunlamasına derin bir çizik atın. Tavada yeteri kadar ayçiçeği yağını ısıtın. Patlıcanların her tarafını kızartıp kağıt havlu üzerine alın. Ayrı bir tavada ayçiçeği yağını ısıtın. Kıymayı ilave edip kavurun. Yemeklik doğradığınız soğan ve biberi ilave edip yumuşayıncaya kadar soteleyin. Son olarak domates, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp ılınması için bekletin. Patlıcanları fırın kabına alın. Ortasını açıp harçtan paylaştırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, dilimlenmiş domates ve fesleğen yaprakları ilave edin. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin. Servis yapın.
Büryan Pilavı
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2.5 su bardağı et suyu veya su
1 kahve fincanı sıvıyağ
250 gr kuşbaşı et (bonfilelik)
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 orta boy domates
5 sivribiber
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı;
Pirinçleri ılık, tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletin. Etleri bir tencerede suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. Üzerine 2 parmak çıkacak kadar sıcak su ve 1 tutam tuz ekleyip etler yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Soğanı temizleyip piyaz şeklinde doğrayın. Havucu temizleyip rendeleyin.
Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzün. Tencerede sıvıyağını ısıtıp pirinçleri kavurun.
Etleri delikli bir kepçeyle alıp yuvarlak tabanlı bir tencereye yayın. Üzerine piyaz doğranmış soğanları ve rendelenmiş havucu yerleştirin. Sebzelerin üzerine pirinçleri yayıp sıcak et suyu, rendelenmiş domates, tuz ve karabiber ilave edin.
Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. 15-20 dakika demlendirip tencereyi servis tabağına ters çevirin. Sıcak servis yapın.
Çilekli Üçgen Pasta
Malzemeler:
4 yumurta
5 kahve fincanı pudra şekeri
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı kakao
1 paket şekerli vanilin
Yarım paket hamur kabartma tozu
Kreması için:
Yarım çay bardağı pudra şekeri
2.5 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı un
150 gr labne peyniri
1 paket şekerli vanilin
500 gr çilek
Üzeri için:
25 gr kakao
1 çay bardağı file Antep fıstığı
Yapılışı;
Yumurtaları ve şekeri derin bir kaba alıp 7-8 dakika çırpın. üzerine elenmiş un, hamur kabartma tozu, kakao ve şekerli vanilin ekleyip spatula ile karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döküp yayın. önceden ısıtılmış 160 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Krema için tencereye süt, pudra şekeri, un ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın. Orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Koyulaştıktan sonra ocaktan alıp üzerine şekerli vanilin ve labne peynirini ekleyip karıştırın. Soğuttuğunuz kekten kare dilimler kesin. Hazırladığınız kremayı üzerine sürüp çilek dilimlerini ekleyip Antep fıstığı serpin. üçgen olacak şekilde ikiye katlayın. üzerine kakao serpip servis yapın.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE