TAVUK HAŞLAMA
TERBİYELİ KABAK ÇORBASI
DOMATESLİ KAŞARLI PİLAV
DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ
Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. Afiyet Olsun…
TERBİYELİ KABAK ÇORBASI
Malzemeler:
2 orta boy kabak
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
5 su bardağı tavuk suyu (veya normal su)
yarım demet dereotu tuz
Yaplışı;
Tereyağ ve unu tencerenize koyup unun kokusu çıkana kadar kavurun.Tavuk suyunu yavaşça ekleyip çırparak çorbada pürüz olmasını engelleyin.
Küpler halinde minik minik doğradığınız kabakları kaynayan çorbanın içine atın ve bu şekilde yaklaşık 6-7 dakika kabaklar yumuşayana kadar haşlayın.
Yoğurdu bir yumurta sarısı ile iyice çırpın ve kaynayan çorbadan 1 kepçe alarak ılınmasını sağlayın.Yoğurtlu karışımı çorbaya yavaş yavaş ilave edip bir taşım kaynatın ve çorbanın altını kapatın.Tuzunu ayarlayın.
Hemen servis yapacaksanız ince kıyılmış dereotunu ilave edin.Çorba eğer bekleyecekse dereotunu servis zamanından hemen önce ilave etmenizi öneririm.
TAVUK HAŞLAMA
Malzemeler:
1 bütün tavuk(iri parçalara ayrılmış)
veya 3 adet göğüs ve 1 adet kalçalı but (iri parçalara ayılmış)
2 adet patates
1 adet kurusoğan
1 havuç (ben koymadım)
2 diş sarmısak
1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
10-12 adet top karabiber
çeyrek muskat cevizi rendesi
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı su
Yapılışı;
Tavukları iyice yıkayıp düdüklüye yerleştirelim.(buttan derileri çıkarmayın lütfen,yerken ayırırsınız)
Patatesleri ve soğanı ikiye , havucu 4 e bölüp tencereye yerleştirelim.Karabiber,tuz,biberiyei,defne yaprağı sarmısak ,muskat cevizi ve suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatalım ve 15 dakika pişirelim.
DOMATESLİ KAŞARLI PİLAV
Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı(tepeleme)
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç (gönen baldo kullandım)
4 adet domates
3 su bardağı su(veya et suyu)
1 adet et bulyon**(tercih etmeyenler kullanmayabilir)
1 tatlı kaşığı tuz,2 adet kesme şeker
100 gram kaşar peyniri rendesi
Yapılışı;
Pirinçlerimizi yaklaşık 20 dakika ılık ve tuzlu suda bekletip süzüyoruz.Pilav tenceresine yağları alıp eridiğinde pirinç,tuz ve şekeri ilave edip pirinçler şeffaflaşana kadar çok karıştırmadan kavuruyoruz.Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğruyoruz ve şeffaflaşmaya başlayan pirincin üzerine domatesleri ekliyoruz.Domatesler iyice eriyene kadar arada karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.Suyunu ve bulyonu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Suyunu çektiğinde kapakla tencere arasına her zamanki gibi kağıt havlu koyarak 5-10 dakika pilavımızı dinlendiriyoruz.
Fırın kaplarının yarısına dinlenen pilavdan bir kaç kaşık koyup ortasına kaşar rendesi serpip üzerine tekrar bir kaç kaşık pilav koyuyoruz.(yani kaşar hem ortada hem üzerinde olacak)En üstede kaşar peyniri rendesini serpip 200 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ
Malzemeler:
1 litre süt
yarım litre su
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
1,5 çay bardağı pirinç
minicik tuz
1 yemek kaşığı damla sakızı macunu
1 su bardağı su
1 paket vanilya
Yapılışı;
Pirinçleri yıkayıp yarım litre su ve tuz ilavesi ile kısık ateşte iyice dağılıp suya nişastalarını bırakana kadar haşlayın.
Damla sakızı macununu 1 bardak suda eritin.
Haşlanan pirinçlere süt ve sakızlı suyu ekleyin kısık ateşte iyice kaynayıp koyulaşana kadar arada karıştırarark pişirin.(25-30 dk)
En son şekeri ve vanilyayı ekleyip sütlaçları sıcakken kaselere boşaltın.
Derleyen; Müjdat GÖKÇE