Akşama Ne Pişirsek ..?

Akşama Ne Pişirsek ..? 13.06.2013

 

 

Çatal Çorba

Zeytinyağlı Biber Dolması

Hellim Peynirli Makarna

Bonbon Tatlısı

Not: Yemek Tarifleri 4 Kişiliktir. Afiyet Olsun…

 

 

 

 

Çatal Çorba

Malzemeler:

1 çay bardağı yeşil mercimek

1 su bardağı aşurelik yarma

6 su bardağı su

1 adet soğan

1 çorba kaşığı margarin

300 gram kıyma

1 tatlı kaşığı nane

1 çay kaşığı kırmızı pul biber ve tuz

Yapılışı;

Yeşil mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra yarmayla beraberderin bir tencereye koyalım ve tuzunu atalım.

Üzerine 6 bardak su ekleyelim.

Kısık ateşte kaynayana kadar bekleyelim.

Çorbamız kaynarken soğanı ince ince doğrayalım.

Daha sonra küçük bir tavaya alıp içine margarini ve kıymayı koyalım.

Kıyma ve soğanı rengi değişene kadar kavuralım.

Daha sonra nane ve pul biberi ekleyip bir iki kez çevirip hazırlayalım.

Çorbayı servis tabağına koyup hazırladığımız sosu üzerine dökelim.

Dilerseniz üzerine ince kıyılmış maydanozlar koyabilirsiniz.

 

Zeytinyağlı Biber Dolması

Malzemeler:

3 Su bardağı pirinç

8 Adet soğan

3 Su bardağı zeytinyağı

2 Adet domates

1 Demet dereotu

1 Kilo dolmalık biber

1 Çay kaşığı şeker

Çam fıstık, kuşüzümü, karabiber, yenibahar

Yapılışı;

Pirinci ayıklayıp yıkayın.

Tencereye 2 su bardağı zeytinyağını alıp, kızdırın.

İçine pirinçleri ekleyin ve ardından çam fıstığı ve tuzu ilave edin.

Fıstıklar pembeleşene dek bir kaşıkla karıştırın.

Soğanları rendeleyip, sıkıp suyunu akıtın ve pirinçlere ilave edin.

Beş dakika daha kavrun.

Domatesleri yıkayıp, çekirdeklerini çıkartın.

Küçük parçalara kesip, soğanlı pirince ilave edin.

Bir müddet karıştırarak yağını ve suyunu çekmesi için bekleyin.

Sonra tuz, karabiber, yenibahar, kuşüzümü ve şeker katıp karıştırın.

Tencerenin kapağını kapatıp, bir süre bekletin.

Yarım saat sonra iri dolmalık biberlerin içini oyun ve hazırladığınız karışımı doldurun.

Dökülmemesi için ağzını ince bir dilim domates ile kapatın.

Tencereye yerleştirdiğiniz biberlerin üzerine bir tabak kapatın.

Dolmaların kenarlarından tencereye 5 su bardağı su koyun.

Orta ateşte suyunu çekene dek pişirin.

 

 

Hellim Peynirli Makarna

Malzemeler:

1 Paket makarna

1 Adet yeşil biber

1 Adet kırmızı biber

1 Adet domates

250 gr hellim peyniri

2 Çorba kaşığı zeytinyağı

1 Diş sarımsak

2 Çorba kaşığı dövülmüş ceviz

Tuz, karabiber

Yapılışı;

Makarnayı 15 dakika kadar kaynamış suda haşlayın ve suyunu süzün.

Bu arada kırmızı ve yeşil biberleri közleyin ve ince ince kıyın.

Domatesi de közleyip, dilimler halinde doğrayın.

Ayrı bir kapta dövülmüş sarımsak ve cevizi zeytinyağı ile karıştırın.

Hellim peynirini dilim dilim doğrayıp, az yağda dış yüzü gevrek hale gelene dek kızartın.

Makarnanın üzerine közlenmiş domates ve biberleri koyun.

Üzerine hellim peyniri ve sosuda gezdirerek sıcak olarak servis yapın.

 

Bonbon Tatlısı

Malzemeler:

2 Paket bisküvi

1 Paket margarin

8 Çorba kaşığı tozşeker

1 Limon kabuğu rendesi

Yarım limon suyu (veya portakal)

2 Çorba kaşığı kakao

Süsleme için :

2 Çorba kaşığı çekilmiş şam fıstığı veya fındık yada hindistancevizi

Yapılışı;

Bisküvileri ezerek toz haline getirin.

Margarini eritip tozşekeri ilave edin ve karıştırıp bisküvilere ekleyin.

Kakao, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ilave edip iyice karıştırın.

Hazırladığınız karışım henüz sıcakken ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin.

Dilediğiniz süsleme malzemesine bulayıp servis tabağına yerleştirin.

NOT : Süsleme sırasında topların sıcak olmasına dikkat edin.

Aksi halde süsleme malzemelerine bulamakta zorluk çekersiniz.

 

 

Derleyen; Müjdat GÖKÇE