Türkiye’de ay çekirdeği üretiminde önemli bir yer tutan Aksaray’da, bu yılın hasat dönemi başladı. Nüfusunun büyük bir kısmı tarım ve hayvancılıkla geçinen Aksaraylı çiftçiler, tarlada verdikleri emeğin karşılığını almaya başladı. Geçen yıl 117 bin dekarda 37 bin ton ay çekirdeği üretilen Aksaray’da, bu yıl daha yüksek bir rekolte bekleniyor.
Çiftçiler Emeklerinin Karşılığını Alıyor
Aksaray’da çerezlik ay çekirdeği üreten çiftçilerden Ahmet Bektaş, hasat sürecinin son aşamasında olduklarını belirterek, çekirdeklerin kurutma işleminin devam ettiğini söyledi. Bektaş, "Bu yıl çerezlik çekirdeğimizi yetiştirdik, az bir aşaması kaldı. Şu anda kurutma aşamasındayız. Biçerdövere atarak içindeki pisliği de temizleyeceğiz ve satışa hazır hale getireceğiz," dedi.
Tarladan Satışa Uzanan Zorlu Süreç
Bir diğer üretici Musa Koç, ay çekirdeği üretim sürecini anlatarak, "Ay çekirdeğimizin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarını büyük bir titizlikle gerçekleştirdik. Şu anda hasadı tamamlayıp satışa hazır hale getiriyoruz," ifadelerini kullandı.
Bahtiyar Şahin ise hasat sürecinin zorluklarını dile getirerek, "Tarlada 6-7 gün kuruttuktan sonra patoz makinesine veriyoruz ve ardından çekirdekleri kurutma için seriyoruz. Bu işlemlerden sonra satışa hazır hale getiriyoruz," dedi.
Aksaray'dan Türkiye'nin Dört Bir Yanına
Hasat edilen çerezlik ay çekirdekleri, kurutma işleminin tamamlanmasının ardından paketlenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmek üzere hazır hale getirilecek. Aksaraylı üreticiler, bu yılki rekolteden umutlu.