Aksaray'da doğal antibiyotik dikimi başladı

Aksaray’ın Acıpınar köyünde, Türkiye’nin tek organik sarımsak üreticisi Aydın Öngün, 2024 yılı ekim sezonuna başladı. 2025 yılında 200 tonun üzerinde rekolte hedefleniyor.

Aksaray’da nüfusun yüzde 80’i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlarken, özellikle organik sarımsak üretimi dikkat çekiyor. Türkiye’de organik olarak sadece Aydın Öngün tarafından yetiştirilen sarımsaklar, Rusya ve Almanya gibi ülkelerdeki ilaç fabrikalarına ihraç ediliyor. 2024 yılı ekim sezonunun başlamasıyla birlikte, toprakla buluşturulan organik sarımsaklar bu yıl da yüksek rekolte beklentisiyle üretime girdi.

2025 İçin 200 Tonun Üzerinde Rekolte Hedefleniyor

Geçtiğimiz yıl 160 ton civarında rekolte elde edilen organik sarımsak üretiminde, bu yıl hedefler daha da yüksek. Üretici Aydın Öngün, 120 dönümlük arazisinde organik sarımsak dikimine başlarken, oğlu Uğur Öngün de iç ve dış pazarlama faaliyetlerine devam ediyor. Uğur Öngün, 2024 yılı ekim sezonuyla ilgili olarak, “Bu yıl organik sarımsakta çok fazla tohum talebi aldık. 2025 yılı hasadında üretimin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Rekolte hedefimiz 200 tonun üzerinde” şeklinde konuştu.

Organik Üretimde Su İhtiyacı Artıyor

Organik tarımda kimyasal kullanılmaması nedeniyle suyun önemine dikkat çeken Öngün ailesi, hava şartlarının uygun olması ve sulama birliklerinden yeterli su temini ile birlikte hedeflenen rekolteye ulaşmayı umuyor. Uğur Öngün, "Yağmurların zamanında yağması ve sulama birliğimizin yeterli suyu sağlaması halinde, 120 dönüm araziden 200 tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz" dedi.

Yurtdışı Pazarında Talep Artışı Bekleniyor

Geçen yıl yurtdışında organik üretime olan talep yavaş seyretse de, bu yıl hem yurtiçi hem de yurtdışı pazarlarda daha fazla talep bekleniyor. Özellikle 2025 Ocak ayında yurtdışı pazar çalışmaları yeniden başlayacak ve üretim miktarının artmasıyla ihracat faaliyetlerinin hız kazanacağı öngörülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bir yanda domuz eti skandalı, diğer yanda gıda sektörünün ’Oscar’ları
Kişi başına yılda kaç yumurta düşüyor?
Boykot Edilen Coca Cola'nın Fiyatına Zam!
Kredi Kartı Faizlerinde Yeni Dönem: Bankalar Peş Peşe Mesaj Göndermeye Başladı
İnşaat sektöründe maliyet ve işçilik arttı