Aksaray'ın tarih kokan toprakları, Aşıklı Höyük kazılarından çıkan 10 bin 500 yıl öncesine ait bir kadın kafatası ile bir kez daha dikkat çekiyor. Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın'ın aktardığına göre, bu kafatası, dünya tarihindeki ilk beyin ameliyatına işaret ediyor.
Aşıklı Höyük, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen kararlı kazılarla 30 yılı aşkın bir süredir inceleniyor. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan 1300 yıllık yaşam serüveni, neolitik dönemin ilk izlerini taşıyor.
Altın, "O dönemde ilk önce etçil, avcı toplayıcı bir toplum, aynı zamanda otçul bir toplum ile hayvan evcilleştirilmesi var. Buğday ekimi ve mimari yapılar gibi ilkler de bu topluluğun yaşam tarzını yansıtıyor" diyor.
Ancak en dikkat çekici bulgulardan biri, Aşıklı Höyük'te gerçekleşen dünyanın ilk beyin ameliyatına ait. Kafatasının her iki tarafından yaklaşık 11.2 milimetre genişliğinde bir delgi ile delindiği tıbben kanıtlanmış durumda. Yapılan bilimsel çalışmalarda, ameliyat sonrasında hastanın 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiş. Bu tespit, uzuv kırıklarında gözlenen kemik kaynama sürecine benzer bir biyolojik iyileşme süreci üzerinden yapılmış.
Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın, konuyla ilgili olarak, "Bu beyin ameliyatı, kemik ve obsidyen madenleri kullanılarak gerçekleştirilmiş. Hastanın 10 gün daha yaşaması, yapılan müdahalenin başarıyla sonuçlandığını gösteriyor. Bu keşif, Aksaray'ın zengin tarihine ve sağlık alanındaki ilk adımlara ışık tutan önemli bir envanterimizden biri" şeklinde açıklamalarda bulundu.