Aksaray'ın tarım ve hayvancılıkla geçinen köylerinden biri olan Gücünkaya, seracılıkla adeta yeşeren bir cennet haline gelmiş durumda. Köy halkının yüzde 80'i bu alanda faaliyet gösterirken, her evin bahçesinde en az 2 adet sera bulunuyor.
Serpil Ok (50), köyün ekmek teknesinin seracılık olduğunu belirtirken, "Anne, baba ve ebeden gelme bir meslek. Köyümüzün bütün halkı fidecilik yapar, sebzecilik yapar, seralarda domates, salatalık, biber yetiştirilir, fideler yetiştirilir. Köyümüzün işi bu" diyor.
İsmail Ok (59) ise, doğduğundan beri seracılığı aile geleneği olarak sürdürdüklerini vurgulayarak, "Şubat ayında başlar Mayıs'ın sonuna kadar devam ederiz. Fide yetiştiriyoruz. Diğer günlerde de sebze üzerinde çalışırız. Yani burası küçük bir Adana. Bizim gelirimiz bu. Bütün köy geçimini sera üzerinden sağlamaktadır. Domates, biber, fasulye, salatalık, patlıcan gibi sebzeler burada yetiştirilir" şeklinde konuşuyor.
Gücünkaya köyü, sadece tarımsal üretimle değil, aynı zamanda bu geleneği nesiller boyu aktaran bir kültür mirası olarak da öne çıkıyor.