Aksekili ailelerin geliri "defne"den

Antalya'nın Akseki ilçesinde 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla 49 yıllığına köyün tüzel kişiliğine tahsis edilen 3 bin dönümlük alanda defne üretimi yapan köylüler, topladıkları defne yapraklarını satarak geçimlerini sağlıyor- Söz konusu dönemde bölg

ANTALYA (AA) - ABDULLAH ÇATLI - Antalya'nın Akseki ilçesi Sinanhoca Mahallesindeki köylülerin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilen 3 bin dönümlük arazide ürettikleri defne yaprakları, geçim kaynakları oldu.

Sinanhoca Mahallesindeki köylüler, Bakanlar Kurulu'nun 2002 yılında 49 yıllığına köyün tüzel kişiliğine tahsis ettikleri 3 bin dönümlük alanda, çeşitli ilaç ve kozmetik ürünlerinde kullanılan defne yapraklarını üretiyor.

Söz konusu dönemde üretim yapılacak bölgenin tel örgülerle çevrilmesi, temizliği ve diğer işlemler için 2 bin 615 lira kredi desteği sağlanan köylüler, 4 bölgeye ayırdıkları alanın her yıl bir bölümünde ocak ve şubat aylarında kesim işlemleri yapıyor.

Köy meydanına getirilerek buradaki alıcılara kilogramı 1 lira 10 kuruştan satılan defne yaprakları, daha sonra kamyonlara yüklenerek İzmir'de kozmetik üzerine faaliyet gösteren firmalara götürülüyor.

Köylülerin büyük çoğunluğu yılın bu dönemlerinde defne kesimiyle uğraşarak geçimini sağlarken, bu işle uğraşan 5 kişilik bir aile ortalama 10 bin lira gelir elde ediyor.

- "Bu yıl 100 ton kesim bekleniyor"

Köylülerin topladığı defne yapraklarını alan Mustafa Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arazinin defne üretimine son derece elverişli olduğunu belirterek, bu arazilerde yetişen defne ağaçlarının da kalite oranının yüksek olduğunu kaydetti.

Köylülerden satın alınan defne yaprağının İzmir'e gönderildiğini anlatan Sarı, defne yaprağının köylüler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve bu yıl yaklaşık 100 ton kesim yapılacağını söyledi.

- "Köyümüz için çok güzel bir gelir kaynağı"

Köylülerden Erol Büyükarslan da Akseki'nin Sinanhoca Mahallesi'nde köy halkı olarak defne kesimi yaptıklarını söyledi.

Bahçelerinde ve dağda bulunan defneleri keserek köy meydanında alıcılara sattıklarını ifade eden Büyükarslan, "Yaklaşık 4 yılda bir kesim yapıyoruz. Köylümüze büyük bir gelir sağlanıyor. Ortalama 100 ton civarında kesim yapacağız" dedi.

Büyükarslan, topladıkları defne yapraklarının kozmetik ve çeşitli alanlarda kullanıldığını dile getirerek, "Kilogramını 1 lira 10 kuruştan satıyoruz. İyi bir gelir elde ediyoruz. Defne, alıcı firmalar tarafından işlendikten sonra yurt dışına ihracat edilerek ülke ve ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

- "İşletme müdürlüğü gözetiminde toplanıyor"

Akseki Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ise belediyeye ait özel ağaçlandırma sahalarının 1987 yılında koruma altına alındığını belirterek, 4 bölgeye ayrılan alanda defne kesimi yapıldığını kaydetti.

İlaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan ürünün yöre sakinleri için de önemli bir gelir kapısı olduğunu ifade eden yetkililer, yöre halkının işletme müdürlükleri gözetiminde defne yaprağı topladığını bildirdi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Necip Fazıl’ın Bir Adam Yaratmak Eseri Film Oldu: 2026’da Vizyona Girecek
Antalya'daki Köy, Dünyanın En İyisi Seçildi
Bin 800 Yıl Sonra Kestros Çeşmesi Yeniden Suya Kavuştu
Somuncu Baba Hazretleri, Vefatının 612. Yılında Aksaray'da Anılıyor
Yerli komedi filmi C Takımı 2'nin afişi yayınlandı