Alaeddin Tepesi'nde bulunan kabartmalardan Divriği Kalesi'nde de çıktı

Sivas'ın Divriği ilçesinde 2008 yılında başlayan ve 10 yıl süren arkeolojik kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan tarihi eserler, Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Divriği ilçesinde 2008 yılında başlayan ve 2018 yılında tamamlanan Divriği Kale Kazısı, yaklaşık 10 yıl süren yoğun çalışmaların ardından sona erdi. Prof. Dr. Erdal Eser başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan tarihi zenginlikler, Sivas Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Arkeolog Ali Alkan, Divriği Kale Kazısı'nın ağırlıklı olarak Mengücek Kalesi'ni kapsadığını belirterek, "Çıkan eserlerimiz beylikler dönemi ve Selçuklu’yu da kapsıyor. Müzemizde kazıdan çıkan Urartu dönemi olabilir denilen eser de bulundu. Şu anda depolarımızda Divriği Kalesi’ne ait yüzlerce eser var ama 43 tanesini sergiliyoruz. Tamamlanan eserlerle de güncelleme yapabiliriz" dedi.

Divriği Kale Kazısı'nda ortaya çıkan alçı kabartmaların Sivas Kalesi'nde benzerlerine rastlandığını söyleyen Alkan, bu kabartmaların bir hükümdar sarayına işaret ettiğini ifade ederek, “Konya Alâeddin Tepesi’nde de benzerleri bulunmuştu. Kabartmalar en önemli eserlerimiz. Bunun dışında en erken Urartu dönemine ait olabileceğini düşündüğümüz bir objemiz var. O da en eski örneğimiz diyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali sona erdi
Ankara Kalesi’nin Tarihi Surları Onarılıyor
Aronyanın Doğal Büyüsü Halılara Yansıdı
Anket Başladı: 2024 Yılının Kelimesi Aranıyor
Cam Piramit’te Yılbaşı Festivali düzenlenecek