Alanya avokadonun üretim merkezi oldu

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rüzgar:- "Türkiye'de üretimin yüzde 80'ini Alanya karşılıyor"- Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Develioğlu:- "Hedefimiz önce Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak. Yerli avokado üretimi arttıkça da ihracat he

ANTALYA (AA) - Türkiye'nin avokado üretiminin yüzde 80'i, iklimi ve coğrafi yapısı dolayısıyla Antalya'nın Alanya ilçesinde gerçekleştiriliyor.

Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anavatanı Meksika ve Guatemala olan avokadonun 1953 yılında Alanya ilçesindeki bazı üreticiler tarafından hobi olarak yetiştirilmeye başlandığını söyledi. Alanya iklimini seven avokadonun 1970'li yıllarda Batı Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildiğini anlatan Rüzgar, meyvenin ticarileşmesinin ise 1990 yılında olduğunu belirtti.

Rüzgar, ilçede bugün 3 bin dekar alanda 33 bin avokado ağacı yetiştirildiğini kaydederek, "Üreticilerimizin avokadoya ilgisi yoğun. Bugün bin 700 üreticimiz bunu ticari boyutta yapar hale geldi. İlçede yıllık 750 tonu aşan bir üretim söz konusu. Şu anda sadece iç pazara yetişmeye çalışıyoruz." dedi.

Alanya'nın coğrafi ve iklim koşullarının avokado üretimine müsait olduğuna değinen Rüzgar, "Türkiye'de üretimin yüzde 80'ini Alanya karşılıyor. İlçede, 12 çeşit avokadonun 4 çeşidinin üretimi ticari boyutta yapılıyor. Ayrıca üreticilere avokado desteğimiz de söz konusu. Fidan desteğinin yanı sıra teknik olanaklarla da hizmet veriyoruz." diye konuştu.

- "Avokado meyvesi yeterince bilinmiyor"

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kemal Develioğlu ise Türkiye'de avokadonun hala yeterince bilinmediğini söyledi. E ve C vitamini açısından zengin olan meyvenin daha fazla tüketilmesi için halkın daha da bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Develioğlu, "Ancak bu bilinçlendirmeyi yaparken biz üreticilerin de dikkat etmesi gereken bir şey var. Meyveyi tam olgunlaşmadan ağaçtan toplamamamız gerekiyor. Gerçek büyüklüğe gelmeyen meyvenin tadı bu durumda değişebiliyor. Bu konuda gerekli uyarıları birlik olarak yapıyoruz." dedi.

Develioğlu, avokado hasadının eylül ayında başladığını ancak meyvenin farklı cinslerine göre bu sürenin değişebildiğini anlattı. Türkiye'de az da olsa üretilen parlak, pürüzsüz yüzeye sahip avokadonun 15 Eylül'de, bacon ile zutana türünün 15 Ekim'de, ettinger türünün 1 Kasım'da, fuerte türünün 1 Aralık'ta, pinkerton türünün 1 Ocak'ta, hass türünün ise 15 Ocak'ta hasat edilmesi gerektiğinin altını çizen Develioğlu, meyvenin tüketiminin ise hemen olmadığına işaret etti.

Ağaçtan toplanan avokadonun bir hafta-10 gün bekletilerek belirli bir kıvama gelmesi gerektiğini vurgulayan Develioğlu, "Avokado ağaçtan koparıldıktan sonra hemen yenen bir meyve değil. Avokado meyvesinin ağaçtan koparıldıktan sonrası için bir bekleme süresi var. Bu süreye de tüketicilerin dikkat etmesi gerekiyor. Avokadonun gerçek tadını almak için bu şart." değerlendirmesinde bulundu.

- Avokadonun tanesi 3 liraya çıkıyor

Bu yıl hasat edilen avokadoların tanesinin ilçede 1,5 liradan başladığını ifade eden Develioğlu, fiyatın kalitesine ve büyüklüğüne göre ise 3 liraya kadar çıktığını bildirdi.

Avokado üretiminin ülke tüketimini karşılamadığını da anlatan Develioğlu, "Zaman zaman yurtdışından da avokado ithal ediliyor. Ancak, hedefimiz önce Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak. Yerli avokado üretimi arttıkça da ihracat hedefi ortaya çıkacaktır." diye konuştu.

AA

Ekonomi Haberleri

Dar Gelirliye Müjde Geliyor: 240 Ay Vadeyle Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olma İmkanı
Yedek parçada yeni dönem: İthalat denetimleri sektörü şekillendirecek
Yarısı Bizden Kampanyası’na ne kadar bütçe ayrıldı?
Konut Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor
Domuzlara karşı elektrikli tel ve ses bombalı önlem