İlkbahar aylarında görülen, çayır çimenindeki otların ve çeşitli ağaçların polenlerine karşı gelişen alerjinin yol açtığı "Mevsimsel alerjik nezle" diğer bir adıyla "Saman Nezlesi"nin mevsimi geldi. Mart-Nisan-Mayıs döneminde yoğun olarak havaya salınan polenlerin çocuk ve yetişkinlerde hayat kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Köksal Yuca, Polen Alerjisinin basit bir hapşırmadan ibaret olmadığını, burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntı ve göz kızarması şikayetlerine neden olduğunu belirtti.
Alerji Mevsimi Geldi
Günümüzde hem enfeksiyon kontrolünün artması ve hijyen koşullarının düzelmesi, hem de toplumun gelişmesine bağlı olarak her geçen gün daha çok alerjene maruz kalmamız, alerjik hastalıkların artışına neden oluyor.
Alerjik Rinit Nedir?
Saman nezlesi olarak da bilinen burnun alerjik reaksiyonu yıl boyunca görülmekle birlikte ilkbahar aylarında ağaç, çiçek ve çimen polenlerinin artması nedeniyle hız kazanır ve belirtiler belirgin hale gelir.
Alerjik rinit, solunum yolu mukozasının dışarıdan gelen ve solunum yoluna giren maddelere karşı aşırı reaksiyonu olarak tanımlanabilir.
Bu Hastalık Kendisini Nasıl Gösterir?
Hastalık genellikle burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık, geniz akıntısı, öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Bir ileri aşamasında akciğerler de etkilenerek astım ataklarına sebep olabilir. Alerjik rinit'li hastaların yüzde 20 ‘sinde astım varken, astımlı hastaların da yüzde 80 ‘inde alerjik rinit vardır. Aslında alerjik rinit ve astım aynı havayolu mukozasının hastalığıdır.
Tedavi İçin Nasıl Bir Yöntem İzleniyor?
Öncelikle alerjik rinitin sebebini bulmak, yani hastanın neye alerjisi olduğunu tespit, tedavi için hayati önem taşır. Alerji yapan ( allerjen ) madde bulunduktan sonra bundan kaçınma ilk alınması gereken tedbirdir. Ama çoğunlukla ev tozu akarı, polenler, mantar sporları gibi kaçınılamayacak alerjenler de alerjinin sebebi olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi devreye girer. İlaç tedavisine cevap vermeyen veya uzun süreli ilaç tedavisine rağmen problemleri düzelmeyen hastalarda alerji aşılarına başlanabilir ve özellikle alerjik rinit'te iyi sonuçlar verir. Astım gibi kronikleşmiş problemlerde ise aşı tedavisi seçilmiş hastalarda ve nadiren uygulanır.
Tedavi İçin Yeni Veya Deneysel Yöntemler Var Mı?
Son yıllarda alerji tedavisi için fototerapi ( rhinolight ) adı verilen bir yöntem geliştirilmiştir. Hastanın her iki burun pasajına çeşitli dalga boylarında ışık verilerek buradaki alerji hücrelerinin 9-12 ay süreyle bloke edilmesi amaçlanmaktadır. İlaç kullanamayan hamile hastalarda, kanser ve diabet hastalarında ve kemoterapi gören hastalarda, ayrıca uzun süre ilaç kullanmış ve ilaç kullanmak istemeyen hastalarda başarıyla kullanılmaktadır ve etkili bir yöntemdir.
"İlaç tedavisine cevap vermeyen veya uzun süreli ilaç tedavisine rağmen problemleri düzelmeyen hastalarda alerji aşılarına başlanabilir."
ALERJİK RİNİTİ OLAN HASTALARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER NELERDİR?
· Sigara içmeyin ve yanınızda içirmeyin.
· Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer bulunmak zorundaysanız mutlaka maske kullanın. Polen yoğunluğu en çok sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde olmaktadır. Bu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın
· Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgârlı havalarda evde kalmaya çalışın.
· Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürün, polenler vazeline yapışmakta ve böylece girişleri engellenmektedir.
· Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havası alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, evde hava nemlendiricisi kullanın.
· Klimalarda kullanılan filtreleri her ay değiştirin, alerjenleri tutan özel filtreler alın. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih edin.
· Evinizde tüylü hayvan ve bitki beslemekten kaçının.
· Beden temizliğinize dikkat edin, düzenli olarak el ve yüzünüzü yıkarsanız vücudunuza girmek üzere olan polenleri engellersiniz.
· Yatmadan önce duş almak, saçları yıkamak yararlı olur.
· Polen mevsiminde giysilerinizi açık havada kurutmayın. Şapka ve ceketlerinizi daha sık yıkayın.
· Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edin
· Toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterin.
· Polen mevsiminde arabada giderken pencereleri kapalı tutun.