Alevlere "şalvarlı" müdahale

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gönüllü itfaiyecilik eğitimi alan kadınlar, yaşadıkları kırsal bölgelerdeki yangınlara ilk müdahaleyi yaparak itfaiyecilere destek oluyor- Saime Kıdık:- "Biz dedik ki 'Kadın olarak köyümüze faydalı olalım. Hayvanla

KOCAELİ (AA) - İBRAHİM AKTAŞ - Kocaeli'de, gönüllü itfaiyecilik kapsamında eğitim alan kadınlar, yaşadıkları kırsal bölgelerdeki yangınlara ilk müdahaleyi yaparak itfaiyecilere destek veriyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde itfaiyecilik eğitimi alıp yangın tatbikatları yapan kadınlar, günlük işlerini yaparken yangın ihbarı aldıklarında alevlere ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor.

Yaşadıkları kırsal kesimde erkeklerin özellikle gündüzleri işte olması dolayısıyla kadınlar, olası yangınlara müdahale ederek, zor meslek olarak bilinen itfaiyeciliği başarıyla yapıyor.

Eğitmen Mesut Çepil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye bünyesinde 16 yıldır devam eden eğitimler kapsamında bin 350 kişinin gönüllü itfaiye eri olduğunu söyledi.

Eğitimlerin düzenli bir şekilde devam ettiğini anlatan Çepil, şunları kaydetti:

"Kamu, özel sektör çalışanları, Türkiye'nin farklı kentlerinde yaşayan itfaiye erleri ve öğrenciler temel itfaiyecilik alanında eğitim alıyor. Bunun dışında gönüllü itfaiyecilik projemiz var. Bu kapsamda da çevre köylere verdiğimiz su tankerleriyle tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak vatandaşlarımız itfaiyecilik hizmeti yapıyor. Bu tankerleri verdikten sonra 5 günlük temel itfaiyecilik programımız var. Bu programa dahil olanlar, eğitimi aldıktan sonra ellerindeki imkanlarla köylerinde meydana gelen yangınlara ilk müdahaleyi yapıyor."

- "Kadınlarımız bu konularda daha dikkatli, duyarlı"

Çepil, köylerdeki yangınlara kadınların ilk müdahale ettiklerine şahit olduklarını aktararak, "Köylerde yaşayan insanlar daha çok çalışmak için şehir merkezine geldiği için gündüz saatlerinde köyde kadınlar oluyor. O saatlerde köyde herhangi bir yangın ya da farklı bir tehlikeli bir durum olduğunda kadınlar, bizlerden almış oldukları eğitim kapsamında bu olaylara ilk müdahaleyi sağlıyor. Kadınlarımız bu konularda daha dikkatli, duyarlı. Herhalde annelik iç güdüsünün vermiş olduğu bir koruma anlayışından kaynaklanan, kadınlarımızda çok daha farklı, anlayışlı bir bakış var." diye konuştu.

- "Kadınların aldığı eğitimle biz yangına onlarla müdahale ediyoruz"

Kartepe ilçesi Havluburun Mahallesi muhtarı Halil İbrahim Akyol da mahallelerinde "gönüllü itfaiye eri" eğitimi kapsamında 55 kişinin sertifika aldığını, bunlardan 3'nün kadın olduğunu söyledi.

Gönüllü itfaiyeci kadın sayısını arttırmak istediklerini söyleyen Akyol, "Mahallemiz şehir merkezine 35 kilometre mesafede. Geçimimiz fabrikalar olduğu için erkekler işte oluyor. Kadınların aldığı eğitimle biz yangına onlarla müdahale ediyoruz. Kadınlar, beyleri fabrikalarda çalıştığı için 'Köyümüzde çıkabilecek yangında, biz de bilgi sahibi olalım.' dediler, böyle bir eğitim aldılar." ifadelerini kullandı.

Akyol, kadınların zamanları oldukça söz konusu eğitimleri almaya çalıştığını belirterek, "Yazın meyvecilik üzerine çalışıyoruz. Eğitimler genelde kış aylarında alınıyor. Kadınlarımız bu konuda daha istekli." dedi.

- "Paylaşım yaptık herkesin bir görevi var"

Gönüllü itfaiye eri Saime Kıdık (57) da Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başakanlığı'nın verdiği itfaiyecilik eğitimine katıldığını belirtti.

Erkeklerin uzak yerlerdeki tarlalarda ya da fabrikalarda çalışırken yangın çıktığı zaman İzmit'ten itfaiyenin gelmesinin zaman alabildiğini aktaran Kıdık, şöyle devam etti:

"Biz dedik ki 'Kadın olarak köyümüze faydalı olalım. Hayvanlarımızı, ahırlamızı, evlerimizi koruyalım.' Böyle bir eğitim alma ihtiyacı duyduk. Her ihtiyaçta da koşup yardım ediyoruz. Ahırdayız, bahçedeyiz, arkadaşlarımıza anons geçiyorlar, bağırıyorlar. Biz de hemen işimizi bırakıp yangın yerine yetişiyoruz. Köylü hanımlarla bir paylaşım yaptık herkesin bir görevi var."

Fatma Alakuş (51) da bir yıl önce gönüllü itfaiyecilik eğitimi aldığını anlatarak, kadın olarak zorlanmadıklarını, aldıkları eğitim sayesinde yangınlara başarılı bir şekilde müdahale edebildiklerini söyledi.

Kadınların itfaiyecilik konusunda eğitim almalarını tavsiye eden Alakuş, "Cana can katmak, mal kurtarmak çok keyifli, kadınların haz duyacağı bir iş. Özellikle de kadınların bu eğitimi almasını istiyorum. Dikkatsizlik yüzünden evlerde çıkan yangınlarda kadınlar genellikle ilk müdahaleyi yapacak kişiler oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Gündem Haberleri

Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı