Alim, tarihçi ve yazar Mahir İz anılacak

Etkinlik, 25 Şubat'ta Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilecek

İSTANBUL (AA) - Ömrünü eğitim hizmetlerine adayan alim, tarihçi ve kültür adamı Mahir İz, "İz Bırakan Muallim Mahir İz" başlıklı etkinlikte anılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinlik, 25 Şubat'ta Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde yapılacak.

Prof. Dr. Mahmut Kaya, Prof. Dr. Yaşar Ferşahoğlu, Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı ve Dursun Gürlek'in konuşmacı olarak katılacağı panelde, Osmanlı'nın yıkılışı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna tanıklık eden, ilk Meclis'te zabıt katipliği görevini yürüten ve 59 yıl öğretmenlik yaparak hayatını öğrencilerine adayan İz'in hayatı, eserleri, görüşleri, mesleki hayatı, anıları ve ilmi şahsiyeti ele alınacak.

Mahir İz'in öğrencilerinin de katılacağı panel, saat 16.00'da başlayacak.

- İlme adanmış bir ömür: Mahir İz

Abdullah Mahir İz, 28 Ocak 1895'te İstanbul'da doğdu. Babası Seyyid İsmail Abdulhalim Efendi'nin kadılığı sırasında Midilli, Balıkesir, Isparta, Medine ve Ankara'da ilk ve orta eğitimini tamamlayarak, Ankara Sultanisi'nden mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916'da aynı okulun ilk kısmında, Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı.

Sanayi Mektebi'nde tarih, Darülhilafe Medresesi'nde Türkçe dersleri okutan İz, daha sonra İstanbul'da Halıcıoğlu ve Kuleli Askeri Liseleri ile Paşakapısı ve Davutpaşa ortaokullarında çalıştı.

Edremit Ortaokulu'na müdür olan İz, 3 yıl sonra İstanbul'a tayin edilerek Beykoz Ortaokulu, Nişantaşı Ortaokulu, Haydarpaşa Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi ve İstanbul İmam Hatip Okulu'nda çeşitli görevlerde bulundu.

Mahir İz ayrıca, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde (İlahiyat Fakültesi) edebiyat, tasavvuf tarihi, hitabet ve irşad dersleri verdi. İslami İlimler Araştırma Vakfı ile Türk Kültürü Vakfı'nın kurucuları arasında bulunan İz, 9 Temmuz 1974'te vefat etti ve Erenköy Sahra-i Cedid mezarlığında toprağa verildi.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Afyon kaymağı ve bal Güney Kore’de
Milli Kütüphane'nin ikizi dijitalleşti: 25 milyon poz aktarıldı
11! Bir Film Hadisesi: Yılın Merakla Beklenen Filmleri Vizyondan Önce Seyirciyle Buluşuyor
Turistik Doğu Ekspresi yeni sezonun ilk seferine çıktı
2024'ün kelimesi açıklandı: Kalabalık Yalnızlık