İSTANBUL (AA) - Duke Üniversitesi İslam Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Omid Safi, aşkın dışarıya yansımasının adalet olacağını belirterek, "Adalet aslında içimizdeki aşkın, kendi çemberimizin dışına kamusal alana yayılmasıdır. Biz buna nezaket de diyoruz." dedi.
Üsküdar Üniversitesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda "Allah Aşkı: Mezheb-i Aşk" başlıklı konferansa düzenlendi.
Konuşmasında Ebu'l Hasan Harakani, İmam-ı Gazali ve Mevlana'dan örnekler veren Safi, aşk mefhumunun sadece bir emoji olmadığını belirterek, "Aşkı birine mesajla gönderemezsiniz, aşkta yanarsınız." ifadesini kullandı.
Tasavvuf öğretisinin insanın içindeki bencilliklerden kurtulmasını tavsiye ettiğini ve aşkın sadece bir duygudan ibaret olmadığını vurgulayan Safi, şunları kaydetti:
"Allah'ı seven insanlarsanız burada Allah aşkıyla yanıp kül olursanız sizin insanlarla ilişki kurma şekliniz de değişir. Adaletle muamele edersek bu artık aşikar olur yani kamuya mal olur. O kadar farklı adalet mefhumları vardır ki insanın toplumda nasıl yaşadığına bakarsak aşkın kamusal alana nasıl yansıdığını da anlarız."
Omid Safi, herkesin çocuklarını kendinden çok sevmesinin doğal olduğunu, adaletten kast ettiği şeyin insanın diğer çocuklar hakkında da kendi çocuğuymuş gibi düşünmesi olduğunu ifade etti.
İnsanın kendi çocuğu için istemediğini başka çocuklar için de istememesi gerektiğini dile getiren Safi, "Aşk bizden dışarıya yansıdığı zaman adalet olur. Adalet aslında içimizdeki aşkın, kendi çemberimizin dışına, kamusal alana yayılmasıdır. Biz buna nezaket de diyoruz." değerlendirmesine bulundu.
Konuşmasında Leyla ile Mecnun kıssasına ve Mevlana'dan şiirlere de yer veren Safi'nin sohbeti, katılımcıların konuya ilişkin sorularına da cevap verdi.
AA