Alman hükümetinden Türkiye'yi karalama haberlerine eleştiri

Alman Hükümet Sözcüsü Seibert: - “Türkiye terörle mücadelede önemli bir partner olagelmiştir, önemli bir partner olmaya devam etmektedir”- Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Chebli:- “Basında yer alan ifadeleri, bu genelleştirmelere gidilmiş ha

BERLİN (AA) – Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Alman medyasındaki Türkiye’ye yönelik karalama kampanyası ve “teröre destek” suçlamalarını eleştirerek, “Türkiye terörle mücadelede önemli bir partner olagelmiştir, önemli bir partner olmaya devam etmektedir.” dedi.

Seibert, olağan basın toplantısında, ARD televizyonunun hükümetin bir soru önergesine verdiği yanıtı haberleştirirken, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler ve HAMAS gibi gruplara desteğini, “Ortadoğu’daki terör gruplarına destek” olarak çarpıtmasını değerlendirdi.

Sol Parti’nin soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıtın gizlilik taşıyan bilgiler içerdiğini, bu nedenle içeriği hakkında yorum yapamayacağını belirten Seibert, ancak bununla ilgili medyada çıkan ve Türkiye hakkında çeşitli “genellemeler” yapılan haberlere katılmadıklarını vurguladı.

Türkiye’nin zor bir coğrafyada bulunduğunu, birçok kez Ortadoğu kaynaklı terör örgütlerinin korkunç saldırılarına hedef olduğunu hatırlatan Seibert, “Bizim açımızdan Türkiye, DAEŞ’le mücadelede bir ortaktır... Bu ölüm saçan ideolojiyle savaşan diğer birçok ülkeyle birlikte.” dedi.

Bölgedeki terör örgütlerinin hem Türkiye, hem Almanya hem de Avrupa için tehdit olduğunu, bu tehdide ancak uluslararası alanda daha yakın işbirliğiyle karşı konulabileceğini vurgulayan Seibert, “Türkiye terörle mücadelede önemli bir partner olagelmiştir, önemli bir partner olmaya devam etmektedir.” ifadesini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli de olağan basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye hakkındaki soru önergesine yanıtın hazırlanmasında, kendi bakanlıklarının görüşünün alınmadığını kaydetti.

Chebli, “Basında yer alan ifadeleri, bu genelleştirmelere gidilmiş haliyle, kabul etmiyoruz.” dedi.

Türkiye ile zaman zaman görüş ayrılıklarının söz konusu olabildiğini belirten Chebli, ancak Türkiye’nin Almanya için çok önemli bir partner olduğunu, bunun NATO’da ve Suriye gibi konularda görüldüğünü kaydetti.

- Soru önergesine yanıt hazırlanırken hata yapıldı

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Dr. Johannes Dimroth ise bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye ile ilgili soru önergesine yanıtın, ilgili dairede yapılan bir hata sonucu, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmadan tamamlanıp Federal Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Dimroth, Almanya açısından terörle mücadelede Türkiye ile yakın işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Bizim iç güvenlik birimlerimiz açısından da Türkiye, DAEŞ’le mücadele konusunda en önemli partner konumundadır, bunu kesin olarak söyleyebilirim.” dedi.

Türkiye ile güvenlik alanında işbirliğinde zaman zaman güçlüklerle da karşı karşıya kaldıklarını belirten Dimroth, “Yakın geçmişte ise işbirliğinde kayda değer ilerlemeler sağladık.” dedi.

Dimroth, Alman makamlarının hukuk devletinin gereği olarak belirli konularda hassas olmaları gerektiğini, Türkiye ile işbirliğinde de bunu dikkate aldıklarını sözlerine ekledi.

- ARD’nin tartışmalara yol açan haberi

Alman kamu televizyonu ARD, Merkel hükümetinin bir soru önergesine verdiği yanıtı dün çarpıtarak haberleştirmiş, Türkiye’yi Ortadoğu’daki terör gruplarına destek vermekle suçlamıştı.

Soru önergesine yanıtı hazırlayan Almanya İçişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, "Mısır’daki Müslüman Kardeşler, Hamas ve Suriye'deki silahlı muhalif gruplara destek verdiğini" özellikle 2011 yılından itibaren "Türkiye’nin Ortadoğu bölgesindeki İslamcı gruplar için bir merkez haline geldiğini" iddia etmişti.

Hükümete ait metinde, bu gruplar için "terör örgütü" nitelendirmesi yapılmazken, Türkiye'ye yönelik olarak da herhangi bir iddia ya da suçlama yer almamıştı.

Buna rağmen ARD, "son dakika" haberinde, "Alman hükümetinin Türkiye'nin terör örgütlerine destek verdiğini düşündüğünü" ileri sürmüştü.

Haber birçok Alman gazetesinde de bu şekilde alıntılanmış, Türkiye aleyhtarlığıyla bilinen siyasetçilerin görüşleriyle birlikte Türkiye’ye karşı bir karalama kampanyasına dönüşmüştü.

AA

Gündem Haberleri

İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar