ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 1918'lerde Osmanlı müttefiki olan Almanya'nın, Erzurum-Van ve Mersin-İskenderun hatlarında, cephe gerisindeki Ermeni çetelerinin bölgeden uzaklaştırılması yönünde Osmanlı hükümetine rapor sunduğunu hatırlatarak, "Almanya Parlamentosunun bu yasayı kabul etmesini akıl almaz bir yanlışlık, bir ihanet olarak görmekteyiz." dedi.
Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk milletinin kültüründe, tarihinde ve devlet felsefesinde kesinlikle soykırımın söz konusu olmadığını söyledi.
Almanya'nın birinci Dünya Savaşında Osmanlı Devletini bilfiil savaşa soktuğunu ifade eden Kürkçüoğlu, "Özellikle Galiçya Cephesinde Müslüman Türk insanları Galiçya'ya giderek Almanya'nın menfaatlerini korumaya çalışmıştır." diye konuştu.
Osmanlı Devletinin, müttefik devlet sıfatını Almanya'ya karşı samimi bir şekilde sürdürdüğünü belirten Kürkçüoğlu, şunları söyledi.
"1918'lerde uzman Alman askerleri, Erzurum-Van ve Mersin-İskenderun hatlarında, cephe gerisindeki Ermeni çetelerinin bu bölgeden uzaklaştırılması noktasında raporlar verirken, Almanya Parlamentosunun bu yasayı kabul etmesini akıl almaz bir yanlışlık, bir ihanet olarak görmekteyiz. Halbuki Türk milleti tarihin en zor zamanlarında Almanya'ya yardım etmiştir. 1. Dünya Savaşında aynı ittifak içerisinde savaşa girmişler ve Almanya yüzünden Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması imzalanarak Osmanlı Devleti tarih sahnesinden silinmiştir. Bugün Almanya Parlamentosu meseleye siyasi bir açıdan bakmaya çalışıyor. Halbuki mesele tarihi bir meseledir."
- "Dünyada soykırım kelimesine en iyi yakışan millet Almanlardır"
"Dünyada soykırım kelimesine en iyi yakışan millet Almanlardır." diyen Kürkçüoğlu, Almanların binlerce Yahudiyi fırınlara doldurarak katlettiğini hatırlattı.
- "Bölge barışına engel"
Kürkçüoğlu, Alman Parlamentosunun bu kararının barışa hizmet etmediğini de vurgulayarak, bu tür kararların siyasi nitelik taşıyan parlamentolarda alınmaması gerektiğini kaydetti. Kürkçüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı.
"Parlamento içerisinde bu tür kararların varlığının olmaması gerekmektedir. Çünkü parlamentolar siyasi kuruluşlardır. Alman Parlamentosu katliam yapan ermeni çetelerinin yanında yer aldı. Bu, Alman Parlamentosunda utanç verici bir durumdur. Meseleyi Alman ve Türk tarihçilerin bir araya gelerek çözmeleri lazım. Alınan bu kararla barış gelmeyecektir. Halbuki tam tersi olsaydı Türkiye ile Ermenistan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında dostluk ilişkileri oluşabilecekti. Ama Almanya Parlamentosu taraflı bir şekilde Ermeni çetelerinin yanında olmak suretiyle bölge barışına engel teşkil etmiştir."
AA