Alman milletvekilinden Federal Meclis’in kararına eleştiri

Oylamada çekimser oy kullanan CDU milletvekili Wittke:- "Bu karar tasarısı, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşma sürecini biraz daha zorlaştırdı"- "Tasarının tam tersi sonuçlara yol açabileceğini düşünüyorum. Bu karar tasarısı geçmişe odaklanıyor. Bugü

BERLİN (AA) – Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Oliver Wittke, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan Alman Federal Meclisi kararını eleştirerek, bunun arzu edilenin aksine Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşma sürecini zorlaştırabileceğini söyledi.

Almanya meclisindeki oylamada karara destek vermeyen iki milletvekilinden biri olan Wittke, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Benim arzu ettiğim, Türkiye’de özgürlüklerin, dini özgürlüklerin, basın özgürlüğünün, fikir özgürlüğünün daha da gelişmesi. Böyle bir karar tasarısı, bu hedeflerin sağlanmasına yardımcı olur mu? Bana göre yardımcı olmayacaktır." dedi.

Karar tasarısıyla, Türkiye’nin yaklaşımında olumlu yönde bir değişim, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşma sürecine bir katkının arzulandığına işaret eden Wittke, ”Ben bu karar tasarısının tam tersi sonuçlara yol açabileceğini düşünüyorum. Bu karar tasarısı geçmişe odaklanıyor. Bugüne ya da geleceğe odaklanmıyor. Ben bu nedenle oylamada çekimser kaldım.” ifadelerini kullandı.

Wittke, “Bu karar tasarısı Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşma sürecini biraz daha zorlaştırdı ama bunun kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Ben iyimser bir kişiliğe sahip olduğum için kısa bir sürede normalleşmeye döneriz diye düşünüyorum.” görüşünü dile getirdi.

Hristiyan Demokrat milletvekili, Federal Meclis’te yapılan oylamaya katılımın çok yüksek olmamasını, bu konuda milletvekillerinin farklı görüşlere sahip olmasına bağladı. Wittke, “Alman meclisindeki milletvekillerinin üçte biri oylamada yoktu. Hepsinin bugün çok önemli başka randevuları olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Başbakan Angela Merkel ve hükümetinin, bu tasarıyı engelleyebilecek durumda olmadığına işaret eden Wittke, şöyle devam etti:

“Hükümetin aslında parlamento üzerinde etkisi bulunmuyor. Bizler seçilmiş milletvekilleriyiz, ne karar alacağımıza kendimiz karar veririz. Federal Meclis hangi konuyla ilgileneceğine kendisi karar verir ve kimsenin müdahale etmesine izin vermez. Ancak buna karşın ben bu karar tasarısının doğru olduğunu düşünmüyorum.”

Türkiye’de olumlu gelişmelerin yaşanmasının, Ermenistan ile uzlaşma yönünde adımların Avrupa’nın olumlu bir rol izlemesine bağlı olduğuna işaret eden Wittke, "Eğer Türkiye’deki koşulların değişmesini istiyorsak, bunu ancak Türkiye ile birlikte yapabiliriz. Türkiye’ye karşı değil. Bu karar tasarısı, Türkiye ile işbirliğini geliştirmeyi teşvik etmek yerine zorlaştırdı." görüşünü kaydetti.

Almanya’nın Türkiye’nin AB müzakere sürecini desteklemesi gerektiğini vurgulayan Wittke, “Avrupa ve Türkiye, Almanya ve Türkiye önemli stratejik ortaklardır. Birlikte üstlendikleri önemli görevler var. Sadece ekonomi alanında değil, siyaset alanında da. Umarım Avrupa, Almanya ve Türkiye aralarındaki farklılıkları derinleştirmek yerine, daha da yakın bir işbirliği içerisine girer.” şeklinde konuştu.

Wittke sözlerini şöyle tamamladı:

"Yapmamız gereken, Türkiye’nin AB sürecini hızlandırmak. Bunun için Türkiye’nin atması gereken birçok adım var. Bu çok önemli. Ancak bu yolla değişimi sağlayabiliriz. Bu bağlamda doğru bir yolda olduğumuzu düşünüyorum. AB üyelik müzakerelerinde yeni başlıklar açacağız. AB’nin Türkiye ile mutabakatlarını hayata geçirmeliyiz. Burada sadece sığınmacılar konusu değil, aynı zamanda Türk vatandaşları için vizesiz seyahat de var. Bu noktada terörle mücadele mevzuatında değişiklik, ifade özgürlüğünde gelişme beklentisi var. Ben AB ve Türkiye’nin ve Almanya ile Türkiye’nin daha da yakınlaşacağına inanıyorum. Umutsuz değilim, iyimserim."

AA

Gündem Haberleri

Tunus'un iade ettiği bakterili patatesler imha edilecek
Edip Akbayram’ın durumu ciddiyetini koruyor
İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal