BERLİN (AA) - EMİN AVUNDUKLUOĞLU- Almanya'daki Tübingen Üniversitesi Kütüphanesinde bulunan el yazması Kur'an-ı
Kerim sayfalarının 649-675 yıllarında yazıldığı bildirildi.
Corpus Coranicum Enstitüsü Başkanı Micheal Marx, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanede bulunan Kur'an-ı Kerim sayfalarının radyokarbon yöntemiyle ne zaman yazıldığını tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.
Yaptıkları çalışmada söz konusu Kur'an-ı Kerim sayfalarının 649-675 yıllarında yazıldığını dile getiren Marx, ancak radyokarbon yaş ölçme metoduyla yazılı eserlerin ne zaman kaleme alındığına ilişkin kesin bir sonuca varılmadığını belirtti.
Marx, "Bu, Kur'an-ı Kerim yüzde 94 ihtimalle 649-675 yıllarına ait. Bu da yüzde 6 ihtimalle bu yıllardan önce veya sonra yazılmış olduğunu gösteriyor. Kesin bir şey söyleyemeyiz" diye konuştu.
Radyokarbon yaş ölçme metodu kullanılarak tam bir tarihin zaten verilemeyeceğini ifade eden Marx, "Tübingen Üniversitesinin kütüphanesinde bulunan Kur'an en eski Kur'an değil. Hicretin ilk yüzyılına ait büyük el yazması 20-30 tane Kur'an-ı Kerim bulunuyor. Bu Kur'an-ı Kerimler yine bu ölçme metodu kullanılarak bir tarihi dizgiye konulamaz" ifadesini kullanıldı.
"Kufi" yazısıyla kaleme alınan Kur'an-ı Kerim sayfalarının bilimsel metotlarla hangi yıllarda yazıldığının tespit edilmesinin insanlar üzerinde etkili olduğunu ifade eden Marx, bundan sonra da el yazmaları üzerinde tarihlendirmeyle karşılaştırma yapacaklarını vurguladı.
Tübingen Üniversitesi İslam Teolojisi Bölümü Akademik koordinatörü Dr. Ruggero Vimercati Sanseverino ise söz konusu Kur'an-ı Kerim sayfalarının Tübingen Üniversitesi Kütüphanesinde bulunduğu için mutlu olduklarını söyledi.
Bu Kur'an-ı Kerim'in tam bir "mushaf" olmadığını, bazı sayfaları içerdiğini söyleyen Sanseverino, "Bu Kur'an-ı Kerim ile günümüzdeki Kur'an-ı Kerimler arasında hiçbir fark yok. Sadece yazım türü ile ilgili küçük farklılıklar var, hepsi bu" dedi.
Tübingen Üniversitesi Kütüphanesi, 1864 yılında Prusya Konsolosu Johann Gottfried Wetzstein'a ait koleksiyonun bir kısmını satın alındığını ve böylelikle Kur'an-ı Kerim sayfalarının kütüphaneye getirildiğini açıklamıştı.