Almanya'da ''7. Uyum Zirvesi''

Almanya Başbakanı Merkel: ''Almanya’daki Türk vatandaşlarının Türkiye gittiklerinde, bunların ilişkilerimiz için bir köprü olduklarına inanıyorum''

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin, Türkiye'ye ile ilişkilerinde bir köprü olduklarına inandığını söyledi.

Merkel, ağırlıklı olarak göçmen gençlerin mesleki eğitimdeki sorunlarının ele alındığı 7. Uyum Zirvesi’nden sonra Alman hükümetinin Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı (IHK) Eric Schweitzer, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Başkanı Reiner Hoffmann ve Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi (BWK) Başkanı Nihat Sorgeç ile basın toplantısı düzenledi.

Zirvede mesleki eğitim konusunun sadece göçmenleri ilgilendiren konu olmadığının görüldüğünü belirten Merkel, Alman çocukları için de çok sayıda yapısal sorunların bulunduğunu ifade etti.

Merkel, gençlerin mesleki eğitim yapmaları konusunda zirvede çeşitli programlar üzerinde durulduğunu, bu konuda gençlerin erken şekilde mesleki olanaklar konusunda bilgilendirilmelerinin önemli olduğunu ifade etti.

Gençlerin çok kültürlü deneyimlerinin de önemli olduğunu belirten Merkel, ''Mesleki eğitim konusu da entegrasyonun tek yönlü olmadığını gösteriyor. İnsanların sadece topluma uyum sağlamaları değil, toplumun göçmenlere yönelik kendini açmaya ve ufkunu genişletmeye hazır olması lazım'' dedi.

-Türkiye'ye çalışmak için giden gençler-

Çalışmak için Almanya’dan Türkiye’ye giden Türk kökenli gençlerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Merkel, ''Almanya’daki Türk vatandaşlarının Türkiye gittiklerinde, bunların ilişkilerimiz için bir köprü olduklarına inanıyorum. Hiçbir şekilde de kıskançlık duymuyorum. Bir kişi, tekrar Türkiye’ye gitmek istediğini söylediğinde bunu kabul etmek lazım. Bizim de cazip olmak için gayret etmemiz gerekir. Belki 'Türk kökenli gençlerin burada kalmaları güzel olur' diye söylendiğinde bu rekabeti de artırır. Ancak Ekonomik gelişmeden dolayı Türkiye’de çalışmak için çok sayıda olanaklar var" diye konuştu.

Türkiye’ye giden bazı kişilerin Almanya’da yetiştiklerini unutmayacaklarına işaret eden Merkel, ''Bu bizim ekonomik ilişkileri de güçlendirecek. Şimdi kızmak yerine bu konuda daha fazla fırsatların olduğunu görüyorum" şeklinde konuştu.

- "Mesleki eğitim küçümseniyor"-

Devlet Bakanı Özoğuz da mesleki eğitim konusundaki sorunların, insanların göçmen kökenli olmalarından değil, sosyal sorunlardan kaynaklandığını ortaya konulduğunu belirterek, "Ancak diğer taraftan isim ve köken söz konusu olduğunda yapısal ayrımcılığın olduğu da tespit ediliyor ve buna göre ayrım yapılıyor’’ diye konuştu.

Gençlerin ebeveynlerine mesleki eğitimin Almanya’da ne kadar değerli olduğunun anlatılması gerektiğini ifade eden Özoğuz,  Almanya’da eğitim alınabilecek 350’den fazla mesleğin bulunduğunu ancak göçmenlerin bunların hepsini bilmediğini kaydetti.

Üniversiteye giden ancak buradan diploma almadan ayrılanların sayısının yüksek olduğuna işaret eden Özoğuz, ''Akademik kariyer herkes için doğru yol olmayabilir. Bazen mesleki eğitim küçümseniyor'' dedi.

Gündem Haberleri

Güran ailesi çobanı sorguya çekmiş
Erdoğan'dan Gazze ve Lübnan mesajı
10 Kasım törenine katılmayan öğrencilerin velileri tepkili
Papa Francis, İznik Konsili’nin 1700. Yıl Dönümü İçin Türkiye'ye Geliyor
Taksilere Acil Durum Butonu Zorunluluğu Getirildi