Almanya'da CETA’ya karşı rekor başvuru

AB ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması'na karşı 125 binin üzerinde kişi Alman Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu

BERLİN (AA) - Almanya'da, AB ile Kanada arasında planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması’na (CETA) karşı 125 binin üzerinde kişinin Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu bildirildi.

Anayasa Mahkemesi’nde daha önce CETA’ya karşı dava açan "CETA’ya hayır" inisiyatifin üyelerine 125 binin üzerine kişi destek verdi.

İnisiyatifin üyeleri içinde 125 binin üzerindeki kişiye ait dilekçe ve vekaletnamenin bulunduğu 70’in üzerindeki kartonu bir kamyon ile mahkemenin bulunduğu Karlsruhe kentine taşıdı.

Anayasa Mahkemesi’ndeki hiçbir davanın şimdiye kadar bu kadar insan tarafından desteklenmediği kaydedildi.

"Campact, "Daha fazla Demokrasi" ve "Foodwatch" deneklerinden oluşan CETA karşıtı inisiyatif, anlaşmanın anayasaya uygunluğunun yanı sıra CETA'nın parlamentoların onayından geçmeden önce AB Komisyonu tarafından planlandığı gibi önceden geçici bir şekilde uygulanmaması için ihtiyati tedbirin alınmasını talep ediyor.

CETA'nın ABD ile yapılması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) da yolunu açacağını belirten inisiyatif üyeleri, Kanada ile yapılan söz konusu anlaşmanın ayrıca anayasayı da birçok noktada ihlal ettiğini savunuyor.

CETA'dan dolayı AB'nin ve üye ülkelerinin bağımsız bir şekilde kendi yasalarını yapma hakkını zayıflatacağı ifade edilirken anlaşma ile Avrupa'da mevcut bazı hakların da yeterince güvenceye alınmadığı savunuluyor.

Foodwatch’ın temsilcisi Lena Blanken, demokrasi için mücadele ettiklerini belirterek, CETA'nın imzalanmadan önce anayasaya uygunluğunun incelenmesi gerektiğini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi'ne CETA'ya karşı daha önce dört başvuru yapıldığı bildirilirken, birkaç gün önce de 70 yaşındaki bir müzik öğretmeni nisan ayında açılan bir dava için 68 bin kişinin imzasını taşıyan vekaletname ve dilekçelerle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

CETA, AB ile Kanada arasında ekim ayı sonunda imzalanması planlanıyor.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, görüşmeler ilerlemediği için TTIP müzakerelerinin fiilen başarısız olduğunu ifade etmiş ancak CETA'yı savunmuştu.

AA

Gündem Haberleri

İşle özel yaşam birbirine girdi: 'Patron mesaiden sonra arayamasın' çalışması
Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar