FRANKFURT (AA) - Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da bu ay önceki aya kıyasla 2,4 puan artarak 12,8 puana yükseldi.
Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW'den yapılan açıklamaya göre, kurumsal yatırımcı ve analistlerin ekonomiye duyduğu güveni ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da mart ayında bir önceki aya kıyasla 2,4 puan arttı.
Endeks şubat ayındaki 10,4 puandan mart ayında 12,8 puan seviyesine yükselmesine karşın, 13 puan olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Almanya'da mart ayı Cari Durum Endeksi de bir önceki aya kıyasla 0,9 puan artarak 77,3 puana çıktı.
Açıklamaya göre, bununla birlikte, ocak ayındaki ekonomik rakamlar, Alman şirketlerinin koşullarının kötüleşebileceğini gösteriyor. Avro Bölgesi içindeki birkaç önemli komşu ülkede üretim rakamlarının düşmesinden dolayı ihracat olumsuz etkilenebilir. Ayrıca, artan iş gücü maliyetleri ve ithalat fiyatlarının bir sonucu olarak Alman şirketleri için maliyetler de arttı.
Avro Bölgesi ZEW Ekonomik Güven Endeksi ise söz konusu dönemde 8,5 puanlık artışla 25,6 puana ulaştı. Diğer yandan, para birliğinde Cari Durum Endeksi mart ayında 7,4 puana yükseldi.
-“Hafif artış, gelecekteki ekonomik gelişmeyi çevreleyen mevcut belirsizliğin bir yansıması"
ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin açıklamasında, "ZEW Ekonomik Güven Endeksi göstergesinin sadece hafif bir yükseliş hareketi gösterdiği gerçeği, gelecekteki ekonomik gelişmeyi çevreleyen mevcut belirsizliğin bir yansımasıdır." değerlendirmesini yaptı.
Wambach, Almanya'daki ekonomik durumla ilgili olarak, Ocak 2017’deki en son ekonomik sinyallerle net bir sonuca varılamayacağına dikkati çekerek, “Sanayi üretimi ve ihracatı olumlu bir gelişim gösterirken, yeni sipariş ve perakende satış rakamları daha az olumlu gerçekleşti. Birkaç Avrupa Birliği ülkesindeki yaklaşan seçimlerden kaynaklanan siyasi riskler, Alman ekonomisini çevreleyen belirsizlikleri nispeten yüksek düzeyde tutuyor.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, endekse ilişkin anket, 27 Şubat-13 Mart tarihlerinde 207 analistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ankete katılanlara, gelecek 6 aya ilişkin beklentileri soruldu.
AA