Almanya'da ırkçılık protestosu

NSU terör örgütünün ifşa olmasının 5. yılında Berlin'de protesto yürüyüşü düzenlendi

BERLİN (AA) - Almanya’nın başkenti Berlin'de, aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün ifşa olmasının 5. yılı dolayısıyla protesto yürüyüşü düzenlendi.

"Irkçılığa Karşı Birlik" adlı bir inisiyatif tarafından düzenlenen gösteride, Neukölln Belediyesi önünde toplanan yüzlerce kişi daha sonra Kottbusserdamm caddesi üzerinden Heinrichplatz Meydanı'na kadar yürüdü.

Göstericiler, NSU terör örgüt tarafından öldürülenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Burada yapılan konuşmalarda, insanların polise ve devlete güveninin kalmadığı belirtilerek, Almanya'da işlenen tüm ırkçı cinayetlerin aydınlatılması istendi.

Berlin'de faaliyetlerini sürdüren Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Sözcüsü Ayşe Demir, AA muhabirine, yürüşte NSU cinayetlerine dikkati çekmenin yanında Almanya'daki ırkçılığa karşı da insanların seslerini yükselttiklerini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in NSU cinayetlerinin eksiksiz aydınlatılması konusunda söz verdiğini anımsatan Demir, "Ancak Merkel sözünü tutmadı. Meclislerde kurulan araştırma komisyonlarına ve Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde devam eden davaya, dosyalar eksik ulaştırılıyor. Dosyalar imha ediliyor. Hatta imha yasağı getirildikten sonra 2014'te dosyaların imha edildiği ortaya çıktı. Bizim umudumuz kalmadı." diye konuştu.

Demir, cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılması çağrılarını sürdüreceklerini vurguladı.

- Tesadüfen ortaya çıkmıştı

Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı 4 Kasım 2011'de tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı.

Cinayetleri işledikleri belirtilen NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Bönhardt, 4 Kasım 2011'de Eisenach kentinde kundaklanan bir karavan içinde ölü bulunmuştu.

Mundlos ve Bönhardt'ın intihar ettikleri açıklanırken, olaydan 3 saat sonra, karavana 200 kilometre uzaklıktaki Zwickau kentinde hücrenin sağ kalan tek üyesi Beate Zschaepe, kaldıkları evi ateşe vererek kaçmıştı.

Olaydan 4 gün sonra Jena'da polise teslim olan Zschaepe, halen 2013'ün mayıs ayında başlayan davada Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde yargılanıyor.

NSU'yu kuran Neonazilerin, yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olmaları, Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.

Güvenlik birimlerinde de söz konusu terör örgütü bağlantılı olan belgelerin NSU terör örgütünün ortaya çıktığı 4 Kasım 2011'den sonra da imha edilmesi kuşkulara yol açmıştı.


AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok