Almanya'da sığınmacılara yönelik kursların yaygınlaştırılması istendi

BERLİN (AA) - Almanya'daki sığınmacılar için dil ve uyum kurslarının yaygınlaştırılması talep edildi.Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından,...

BERLİN (AA) - Almanya'daki sığınmacılar için dil ve uyum kurslarının yaygınlaştırılması talep edildi.

Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından, diğer ülkelerden Almanya'ya sığınan insanların kaçış yolları ve nedenleri, yaşam şartları ve değer yargıları hakkında yapılan bir araştırmanın sonuçları bugün Berlin'de açıklandı.

BAMF Araştırma Merkezi'nde görev yapan Nina Rother, sığınmacıların yüzde 70'inin savaşlardan ya da çatışma endişesinden dolayı Almanya'ya kaçtığını ve bu kaçışlar sırasında çoğu zaman hayatını tehlikeye attığını söyledi.

Rother, Almanya'daki sığınmacıların ikinci sebep olarak da ülkelerindeki siyasi nedenleri, daha sonra da ayrımcılığı ve zorunlu askerliği gösterdiğini ifade etti.

Almanca öğrenmenin sadece Alman toplumu için değil sığınmacılar için de önemli olduğunu belirten Rother, buna rağmen sığınmacıların yüzde 90'ının Almanca bilmediğini, bu nedenle dil ve uyum kurslarının yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.

Araştırmayı birlikte yürüten "Sosyo-ekonomik Panel" (SOEP) adlı kuruluşun müdürü Jürgen Schupp da, sığınmacıların yüzde 96'sının "ülkenin demokratik bir sisteme sahip olması gerektiğini" savunduğunu söyledi.

Schupp, sığınmacıların yüzde 92'sinin kadın-erkek eşitliğinin, demokrasinin bir parçası olması gerektiğine de inandığını ve Almanya'daki değerlerin çoğunu benimsediğini kaydetti.

- Almanya'ya gelen sığınmacıların yüzde 19'u, yüksekokul veya mesleki eğitim diplomasına sahip

Basın toplantısına katılan İstihdam Piyasası ve Meslek Araştırma Enstitüsünün (İAB) araştırma müdürü Herbert Brücker de, Almanya'da gelen sığınmacıların yüzde 58'inin daha önce kendi ülkelerinde en az 10 yıl boyunca okula gitmiş olduğunu açıkladı.

Sığınmacı çocuk ve gençlerin yüzde 31'inin ortaokul ve liseye, yüzde 10'unun ilkokula gittiğini, yüzde 9'unun ise okula gitmediğini belirten Brücker, sığınmacıların yüzde 31'inin daha önce yüksekokula gittiğini ya da meslek eğitimi aldığını, bu insanlardan yüzde 19'unun diploma sahibi olduğunu ifade etti.

Brücker, sığınmacıların 3'te 2'sinin meslek eğitimi görmek, kadınların çoğunun da çalışmak istediğini kaydetti.

Araştırmaya yaklaşık 2 bin 300 sığınmacının katıldığı, ancak ilerleyen dönemde araştırmanın kapsamının genişleticeği bildirildi.


AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok