Almanya'daki bazı belediyelerle Türkçe dersi sorunu

Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Yıldız:- "Türkçe derslerinin önüne değişik bahanelerle engeller çıkartılması düşündürücü ve endişe vericidir"

BERLİN (AA) - Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız, Almanya'nın başkenti Berlin'de Türkçe derslerinin önüne değişik bahanelerle engeller çıkartılmasının düşündürücü ve endişe verici olduğunu söyledi.

Yıldız, Başkonsolos Yardımcısı Erdinç Evirgen ile Türkiye'nin Berlin Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, ülkede 40 yıldan beri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretmelerince okullarda verilen Türkçe derslerine son dönemde bazı ilçe belediyeleri tarafından yeni düzenlemeler getirildiğini bildirdi.

Bu zamana kadar Alman eğitim otoriteleriyle çok olumlu ve verimli iş birliği içinde olduklarını vurgulayan Yıldız, bu yıl eğitim ve öğretim yılının başlamasına iki hafta kala Mitte Belediyesinden, sınıflar için 27 bin 400 avro kullanım ücreti alınacağına ilişkin bir yazı gönderildiğini kaydetti.

Yıldız, Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesinin de 1 Ağustos'ta bu yönde bir bildirimde bulunduğunu ve 28 Ocak 2018'den sonra sınıf kullanım ücreti talep edildiğini söyledi.

Mitte Belediyesinin bu kararı ilçenin bina kullanım yönetmenliğine dayandırdığını, Kreuzberg ilçesinin de söz konusu Türkçe derslerinin okul yönetimi tarafından sunulan derslerin dışında olduğu yönünde gerekçe gösterdiğini ifade eden Yıldız, Mitte Belediyesinde 17 okulda, 571 öğreniciye şu an Türkçe dersi veremediklerini belirtti.

Bu durumu pedagojik sıkıntı olarak gördüklerini ve eğitim yılı başlamasına kısa süre kala böyle bir cevapla karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü dile getiren Yıldız, "Türkçe derslerinin önüne değişik bahanelerle engeller çıkartılması düşündürücü ve endişe vericidir." diye konuştu.

- "Vatandaşlarımız rahat olsun"

Yıldız, ülkede, birden fazla dil bilmenin faydalarının her platformda vurgulandığını ancak Almanya'da yaşayan, çalışan, vergi veren ve ülkenin kalkınmasına katkıda bulunan velilerin taleplerine karşılık verilmediğini kaydetti.

"Bu tutumunun daha sonraki yıllarda yaygınlaşmasından endişe ediyoruz." diyen Yıldız, belediyelerin kararına itiraz ettiklerini aktardı.

Eğitim Müşaviri Yıldız, Almanya'daki Türk çocuklarının hem kendi dillerini hem de başka dilleri öğrenmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirterek, "Devletimiz her aşamada halkımızın ve vatandaşlarımızın bu taleplerini karşılamak için elinden gelen çabayı gösterecektir. Bu konuda vatandaşlarımız rahat olsun." diye konuştu.

Ülkeler arasındaki ilişkilerin zaman zaman gerilebildiğine, zaman zaman da rahatladığına işaret eden Yıldız, "Biz eğitimciyiz ve biz eğitimin siyasi konulara kurban edilmemesini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Cemal Yıldız, Berlin'de diğer belediyelerin ise Türkçe'nin, okulların sunduğu dersler kapsamına girdiği ve burada kamu yararı bulunduğu gerekçesiyle sınıf kullanımını ücretsiz vereceklerini ifade ettiklerini söyleyerek, sadece söz konusu iki belediyenin durumu farklı yorumladığına dikkati çekti.

Almanya genelinde eğitim çağında toplam 600 bin Türk kökenli çocuğun bulunduğunu, Türkiye'den gelen 505 MEB öğretmeninin ulaştığı öğrenci saysının ise 37 bin civarında olduğunu anlatan Yıldız, Berlin'de 2016-2017 eğitim yılında 55 MEB öğretmeninin yaklaşık 4 bin öğrenciye ders verdiğini bildirdi.

AA

Gündem Haberleri

Niğde'den Dubai çikolatasına farklı yorum
Antika Dükkanını Lağım Suyu Bastı: İSKİ'ye Tepki
Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız