Almanya'daki NSU cinayetleri

Alman Hükümet Sözcüsü Seibert:- "Bu vahşi şiddet olaylarının kurbanları için düzenlenen anma töreninde Başbakan Merkel, Almanya'da hepimizin duyduğu utançtan söz etmişti. Bu cinayet serisinden ve bunların uzun süre gizli kalmış olabilmesinden dolayı"

BERLİN (AA) - Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, aşırı sağcı NSU terör örgütünün cinayetlerinin yıllardır aydınlatılamaması nedeniyle hükümete yöneltilen eleştirileri geri çevirdi.

Seibert, hükümetin olağan basın toplantısında bir soru üzerine, Merkel hükümetinin, Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün cinayetlerin aydınlatılması konusunda yoğun çaba harcadığını savundu.

2011 yılından bu yana devam eden soruşturmalarda ve dava sürecinde cinayetlerin aydınlatılamaması nedeniyle sivil toplum örgütlerinin hükümete yönelttiği eleştirileri değerlendiren Seibert, "Dava henüz sonuçlanmadı. Alman hükümetinin süren davalarla ilgili görüş belirtmemesini uygun görmüyorum. Yeni ipuçları ortaya çıkarsa elbette bunlar da davaya dahil edilmeli. Ama bu soruşturma birimlerinin ve adaletin görevi." şeklinde konuştu.

- "Almanya’nın utancı"

"Bu vahşi şiddet olaylarının kurbanları için düzenlenen anma töreninde Başbakan Merkel, Almanya'da hepimizin duyduğu utançtan söz etmişti. Bu cinayet serisinden ve bunların uzun süre gizli kalmış olabilmesinden dolayı." diyen Seibert, bu süre içinde çok şey yaptıklarını, öncelikle, ortaya çıkan soruşturma aksaklıklarının bir daha tekrarlanmaması için çeşitli kurumlarda reformlar gerçekleştirdiklerini, yeni düzenlemeler çıkardıklarını anlattı.

Seibert, bugüne kadar davayla ilgili büyük çaba harcandığını ve itina gösterildiğini savunarak, "Adalet sisteminin ayrıntılı şekilde çalıştığı çok sayıda duruşma yapıldı." ifadelerini kullandı.

2000-2007 yıllarında 8’i Türk vatandaşı 10 kişiyi öldüren NSU terör örgütünün varlığı ve Türkleri hedef alan cinayetlerin arkasındaki yapı olduğu 4 Kasım 2011’de bir dizi tesadüf sonucu ortaya çıkmıştı. Terör örgütünün üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettiği öne sürülmüştü.

NSU'nun üç üyesinden biri olduğu gerekçesiyle halen yargılanan Beate Zschaepe, soygunun ardından hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.

Neonazi terör örgütünün Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurduklarının ortaya çıkması ülkede büyük tartışmalara yol açmıştı. Almanya iç istihbarat teşkilatı BfV'de aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 4 Kasım 2011'den birkaç gün sonra imha edilmesi de büyük kuşkulara yol açmıştı.

AA

Gündem Haberleri

Nüfus Politikaları Kurulu ilk toplantısını yaptı: Hangi destekler gündemde?
Kıymadan Baklavaya Uzanan Skandal
Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok