Altay, “Azerbaycan’da otizm ve rehabilitasyon konusunda bir ışık yaktığımızı düşünüyorum” dedi.
Azerbaycan Milli Meclisi’nde Sosyal İşler Komisyonu tarafından Türkiye’nin otizmle ilgili tecrübesinden faydalanmak için toplantı düzenlendi. Milli Meclis Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Hadi Recepli’nin başkanlığında yapılan toplantıda Azerbaycanlı ve Türk uzmanlar bir araya geldi. Toplantıya katılan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye tarafından Konya’ya kazandırılacak olan ve inşası devam eden Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Toplantıda özellikle otizmin erken yaşta teşhis edilmesinin önemine, aynı zamanda bu alanda mevcut olan personel problemlerine değinilerek, Azerbaycan'da da psikologların sayısının az olduğu ve daha çok uzmanın yetiştirilmesinin gerektiği vurgulandı.
Toplantıda, Altay’dan önce konuşan Komisyon Başkanı Hadi Recepli otizmin gündemdeki en güncel konulardan biri olduğunu belirterek, “Şu anda temel amaç toplumun sosyal hukuk içinde oluşturulmasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi, Azerbaycan'da da kaynağı belli olmayan hastalıklar mevcuttur. Otizm hastalığı olan kişilerin sosyal güvenliği yönünde ülkemizde bir çok projeler gerçekleştirilmektedir. Türkiye’nin tecrübesi Azerbaycan için önemli. Çünkü dil ve manevi değerlerin benzerliği açısından bu tecrübeden yararlanmak bizim için daha makbul” dedi.
Selçuklu Belediyesi’nin Yaşam Merkezi Projesi
Konya’da inşası başlatılan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi hakkında bilgi veren Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Özellikle ailelerin yaşadığı sorunları hafifletmek için bir proje ürettik. Çünkü özellikle anneler çocuğa konulan teşhisten sonra sosyal hayattan kopuyorlar. Sadece çocuklarıyla ilgilenen başka hiçbir işle ilgilenme vakitleri olmayan bir zaman dilimi oluşuyor ve anneler üzerinde ciddi psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başlıyor. Bu çocukların yaşamları boyunca vakit geçirebilecekleri, rehabilitasyon eğitimleri alacakları bir yaşam merkezi inşasına başladık. 6 milyon dolarlık bir proje yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
21 bin metre karelik alanda 8 bin 500 metrekare kapalı alan oluşturulduğunu dile getiren Altay, “Bu alanda çocuklar için bir rehabilitasyon merkezi, bireysel ve birlikte spor yapabilecekleri spor alanları, hidroterapi görecekleri bir yüzme havuzu, hipoterapi görebilecekleri bir at ahırı ve at maneji, tarımla uğraşabilecekleri alanlar, ailelerin eğitim göreceği konferans salonları var” diye konuştu.
“Ailelerin de Rahat Nefes Alabileceği Vakitler Oluşturmak Gerekiyor”
Ailelerin en büyük sorunlarından birinin bazı durumlarda çocuklarını emanet edebilecekleri bir merkez bulamamaları olduğuna dikkat çeken Uğur İbrahim Altay, “Özellikle anneler sağlık ve diğer
zaruri ihtiyaçlarını gidermekte problem yaşıyorlar. Onun için gece bölümünde biz çocuklarımızı geçici bir süreli misafir etmek istiyoruz ki anne asli ihtiyaçlarını giderebilsin. Burada çocuklara koyulan teşhis, onların tedavisi çok önemli ama ailelerin desteklenmesi, onların rahat nefes alabileceği vakitler oluşturmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Yılın Projesi
Altay, Türkiye’de örnek bir proje inşa ettiklerini düşündüklerini dile getirerek, “Projemiz aynı zamanda Türkiye Mimarlar Odası tarafından yılın projesi seçildi. İnşallah açıldıktan sonra hepinize tesisimizi ziyaret etmeyi ve Konya’ya davet ettiğimizi ifade ediyorum. Umut ediyorum ki bu toplantı Azerbaycan’daki otizmli çocukların hayatında bir ışık yakmaya vesile olur” diye konuştu.
“Azerbaycan’da Otizm Konusunda Bir Işık Yaktığımızı Düşünüyorum”
Toplantıdan sonra ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulunan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Şu anda Azerbaycan Milli Meclisi’ndeyiz ve burada olmaktan büyük bir mutluluk duydum. Konya’da yapmakta olduğumuz Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi hakkında bilgi aktardık. Bu konu Azerbaycan’da henüz yeni ve Türkiye’de iyi bir örnek olan tesisimizin burada bir örnek teşkil etmesi adına komisyonu bilgilendirdik. Türkiye’den başka arkadaşlarımız da vardı. Otizm ve rehabilitasyon konusu için bir ışık yaktığımızı düşünüyorum. Yerel yönetimler adına bu uygulamanın ne kadar önemli olduğunu, aileleri rahatlatmak adına ne kadar önemli bir iş yaptığımızı burada anlatma imkanı bulduk” ifadelerini kullandı.