MERSİN (AA) - Mersin'de alternatif tarım kapsamında oluşturulan ve yaklaşık bir yıllık üretim hazırlığının ardından toplanmaya başlanan ejder meyvesi (pitahaya), tanesi 11 ila 16 lira arasında alıcı buluyor.
Anavatanı Vietnam olan, dondurma yapımı, salata ve ilaç sanayilerinde kullanılan, ağırlığı 300 gramdan bir kiloya kadar çıkabilen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor.
Yetiştirilmesi sırasında ilaç ve kimyasal gübre kullanılmaması ve yüksek getirisi sebebiyle üreticilerin "aradığı ürün" haline gelen ejder meyvesinin tanesi ise 11 ila 16 lira arasında satışa sunuluyor.
Ziraat Mühendisi Uysal Aslan Ulu, gazetecilere yaptığı açıklamada, halk arasında ve Uzakdoğu'da "ejder meyvesi" olarak bilinen patihayanın Akdeniz iklimine uygun bir tür olduğunu söyledi.
Ürünün ilk kez 2014 yılında Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üretimine başlandığını ve oradaki üreticiyle irtibata geçerek Mersin'in Erdemli ilçesinde de deneme dikimi yaptıklarını belirten Ulu, şöyle devam etti:
"Geçen yıl temmuz ayında diktiğimiz ve bir yılda meyvesini yetiştirdiğimiz ürün, bölgemize beklentimizin üstünde uyum sağladı ve 1 dönüme yaptığımız deneme dikiminden beklenilenden daha fazla ürün elde ettik. Ejder meyvesinin dondurma yapımında ve sıkılarak suyunun içiliyor, kabuğu ise sanayide boyar madde olarak kullanılıyor. Yani ejder meyvesi çok yönlü olarak kullanılan bir meyve türü. Akdeniz bölgesine alternatif ürün olacağına inanıyorum. Geleceği parlak bir meyve."
Ulu, meyvenin rahatlıkla pazarlandığını ve ilk hasatta elde ettikleri 800 meyveyi büyük bir marketler zincirine tanesini 11 lira ile 16 liradan satıldığını kaydetti.
- Üreticinin hedefi yüksek
Üretici Mehmet Tanrıverdi ise bir dönümlük seraya deneme olarak diktikleri fidelerden arzu edilenin üzerinde verim aldıklarını aktardı.
Fidenin dikilmesinden üç yıl sonra gerçek manada daha fazla ürün alacaklarını ifade eden Tanrıverdi, üç yıl sonra 6 bine yakın meyve hasat etmeyi hedeflediklerini belirtti.
Ejder meyvesinin yetiştirilmesinin ve bakımının kolay olduğunu vurgulayan Tanrıverdi, "Hastalık zararlıları olmadığı için ilaç kullanılmıyor tamamen doğal yetişiyor. Ben bir pitahaya yetiştiricisi olarak tüm çiftçilerimize öneriyorum. Devletimizin de bu meyveyi yetiştirenlere teşvik vermesini istiyorum." dedi.
Tanrıverdi, meyvenin Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda'da talep gördüğünü ve ihracatının da önünün açık olduğunu sözlerine ekledi.
AA