"Altın Kız" Ayşe Begüm ailesinin gururu oldu

Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan 15 yaşındaki Ayşe Begüm Onbaşı'nın Manisa'da yaşayan ailesi, şampiyon sporcu yetiştirmenin sevinci ve onurunu yaşıyor- Baba Onbaşı:"Ben daha önce dükkan işlettim. Ancak 2000'li yıllardaki kriz

MANİSA (AA) - Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan 15 yaşındaki Ayşe Begüm Onbaşı'nın Manisa'da yaşayan ailesi, şampiyon sporcu yetiştirmenin sevinci ve gururunu yaşıyor.

Akhisar ilçesinde yaşayan şampiyon cimnastikçinin babası Serkan Onbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kızının başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisini aramasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ailesinin Ramazan Bayramı'nı kutladığını ifade eden Onbaşı, "Cumhurbaşkanımız, dün öğleden sonra saat 16.45'te beni aradı. 'Ben, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan' dedi. Kızımın başarısından dolayı beni ve eşimi tebrik ederek bayramımızı kutladı. Ben de kendisine ilgisi ve bizi aradığı için teşekkür ettim, bayramını kutladım." dedi.

- Bale ve spor eğitimi 3 yaşında başladı

Kızlarının 3 yaşında Akhisar’da Maria isimli bir İspanyol öğretmen eşliğinde bale yapmaya başladığını anlatan baba Onbaşı, öğretmenin Ayşe Begüm'ün başarılı olduğunu ve kendisiyle daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini söylediğini ifade etti.

Daha sonra Akhisar'daki bir beden eğitimi öğretmeni ile spor salonunda 3 yıl boyunca kızının cimnastik çalıştığını dile getiren Serkan Onbaşı, Ayşe Begüm'ün 6 yaşından sonra spor eğitimine Manisa Celal Bayar Üniversitesinde aerobik cimnastik antrenörü Gürkan Er ile devam ettiğini söyledi.

Ayşe Begüm için profesyonel spor yaşamının 7 yaşında başladığını aktaran Onbaşı, kızının 3 sporcunun katıldığı yarışmalara girmeye başladığını, 8-9 ve 10-12 yaş gruplarında yarışmalara katıldığını ve üst üste dereceler aldığını belirtti.

Ayşe Begüm'ün o dönemden itibaren Türkiye şampiyonalarında dereceler elde etmeye başladığını da aktaran baba Onbaşı, şöyle konuştu:

"Gürkan Er daha çok ilgilenmeye ve antrenmanlara başladı. Arkasından 2011-2012 yıllarında yurt dışı yarışmalarına katıldı. Orada da çiftlerde birkaç derece aldı ve Avrupa Şampiyonu oldu. 12-14 yaş döneminde Türkiye'deki yarışmalarda sürekli birincilikler almaya başladı. Antrenörü Er ile Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Bulgaristan ve resmi milli takım yarışmalarına katıldı. Teklerde de dereceler almaya başladı. 2014 yılında Meksika'da yapılan dünya yarışmasında çiftler dalında dünya 3'üncüsü oldu, sonraki yarışmalarda hep birincilikler kazandı. 2016'da yapılan dünya şampiyonasında da zirve yaptı, Dünya Şampiyonu oldu."

- "Normal çocuğa göre 2-3 kat fazla masrafı var"

Akhisar'da oturduklarını ve kızları Ayşe Begüm'ün Manisa'da haftanın 5 günü, 5-6 saat antrenman yaptığını anlatan Onbaşı, Anadolu Lisesi öğrencisi olan kızının okuldaki not ortalamasının da 90'ın üzerinde olduğunu vurguladı.

Kızı Ayşe Begüm'ün spor yaşamının maddi boyutunun olduğuna da işaret eden Serkan Onbaşı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık normal bir çocuktan 2-3 kat daha fazla bir masrafı var. Yol masrafı başta olmak üzere yemesine de özen gösteriliyor. Kilosunun aynı kalması için takip etmek zorundaydık. Ben daha önce dükkan işlettim. Ancak 2000'li yıllardaki kriz döneminde bir sıkıntı yaşadık, iflas ettim. Şu an pazarcılık yapıyoruz. Kazancımızın yüzde 60-70'i ona gidiyor."

- "Çok fedakarlıklarımız var"

Özellikle 5 yaşından sonra Ayşe Begüm ile çok fazla vakit geçiremez olduklarını vurgulayan anne Seçil Onbaşı ise sadece akşamları birlikte vakit geçirdiklerini söyledi.

Kızları için birçok şeyden fedakarlık ettiklerini anlatan Onbaşı, "En başta onunla geçireceğimiz vakti feda ettik. Bir arada olmayı özlüyoruz. Onunla çok az zaman geçiriyoruz. Sabah okula, akşam antrenmana gidiyor. Yoğun bir tempoda çalışıyor." diye konuştu.

Maddi olarak ilk başlarda sıkıntılarının olmadığını, ancak daha sonrasında kızının masraflarının arttığını söyleyen anne Onbaşı, şöyle devam etti:

"Giyimi, yemesi, içmesi, ekstra ortamları için harcamalarımız kendi kazançlarımızı aştı. Biz de kendimizden ödün verdik. Giyeceklerimizi almadık, gezmemizi kestik. Gideceği bir yol var, masrafı var. Nasıl baş ettik ben de bilmiyorum. Kredi çektik, dükkanımızı sattık. İki dükkanımızdan birini sattık, gerekirse diğerini de satarız. Hocamızla konuştuk, dedik ki; 'Bu çocuk devam edecek. Bir dükkanımız daha var, borçlandık, kredi çektik, onlardan çıkamıyoruz dükkanımızı da satarız'."

"Yılmadık, yorulmadık" diyen Seçil Onbaşı, ailesi olarak her durumda kızlarının arkasında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek, "Her ne yapılması gerekiyorsa, bize düşen görev neyse yapmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

- "Madalyaları teşhir etmiyor, torbada saklıyor"

Şu anda gündemde olmasından dolayı birinciliklerin konuşulduğunu, ancak kendilerinin bunlara alışık olduğunu ifade eden anne Onbaşı, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar aldığı çok sayıda madalyaları var. Özellikle birincilik olarak, şu anda yeni duyulması onun eskiden aldıklarını kapatmıyor. Çok fazla var. Onlar hocasıyla birlikte başarıya doymuş kişiler, bundan sonra kaldıkları yerden aynı şekilde yollarına devam ediyorlar. Antrenmanlarına devam ediyorlar, biz de yapmamız gerekenleri yapmaya devam ediyoruz."

Kızlarının isteği üzerinde odasında madalyaların asılı olmadığını belirten Onbaşı, "Madalyaları sergilemiyoruz, hepsi torbada duruyor. Kendisi çok fazla göstermeyi sevmiyor. Bizim çevremizde bile çocuğumuzun bu kadar başarılı olduğunu bilmeyen çok insan vardır. 50 tanesi altın 66 adet madalya var. Hemen hemen hepsi altın madalya, hepsi çok değerli, manevi olarak çok değerli. Hepsi çalışmaların ürünü." ifadelerini kullandı.

Seçil Onbaşı, kendilerine destek veren, yanlarında olan herkese teşekkürlerini de iletti.

AA

Spor Haberleri

Konyaspor-Hatayspor maçında düdük Çakır'da
1922 Konyaspor, Yozgat Belediyesi Bozok Spor'u 2-1 Mağlup Etti
Eski futbolcu ve teknik direktör Tayfur Havutçu yoğun bakıma kaldırıldı
Sude Taşbaş Aras Kargo'da
Euroleague'e Türk Damgası