İSTANBUL (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının etkisiyle 1.282 dolara çıkarak son 13 ayın zirvesini gören altının onsu, gelecek hafta yapılacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak faiz kararı ve para politikasına ilişkin mesajlarla yön bulacak.
ABD istihdam ve Çin dış ticaret verileri piyasalarda risk iştahını azaltırken, dolar endeksindeki geri çekilmeden destek bulan altının onsu, Draghi'nin açıklamalarıyla yükselişini sürdürdü.
Analistler, ABD Merkez Bankasının (Fed) 2016 yılında beklenildiği gibi güvercin tutumuna devam edeceğine yönelik sinyaller vermesi halinde dolar endeksine de bağlı olarak altında yukarı yönlü hareketin süreceğini belirterek, Fed'in beklenenden daha şahin sinyaller vermesi durumunda ise dolar endeksinde yükseliş ve altında kar realizasyonları görülebileceğini vurguluyor.
AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, 2016 yılının ilk çeyreğinde yatırımcısına en çok kazandıran emtianın altın olduğunu belirterek, "Bu yükseliş trendinin sona erdiğini söyleyemeyiz. Yıl içinde yükselişlerin devam etmesini bekliyoruz. Ancak altın fiyatlarındaki bu sert yükselişler sürekli olamaz. Kar satışları ve düzeltme hareketleri altının ons ve gram fiyatını destek seviyelerine tekrar düşürebilir" dedi.
- "Yukarı yönlü hareketlerde 1.260, 1.280 ve 1.300 seviyeleri takip edilmeli"
Altın fiyatlarında destek seviyelerinin 1.180 dolar ve 110 lira olduğunu aktaran Memiş, "Bu beklentimizi destekleyen faktörlerin başında dolar kurundaki düşüşlerin sürmesi geliyor. Dolar kuru orta vadede 2,80-2,78 TL bandına kadar gerileyebilir. İç piyasalarda bu beklentimiz gerçekleşirse gram altın fiyatı da 110 TL olabilir" yorumunu yaptı.
Memiş, piyasa oyuncularının kar satışlarının da bu düşüşlerde etkili olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Altının gramında 97 liradan pozisyon alan yabancı piyasa oyuncularının 120 liradan satış yaptıklarını gözlemledik. Onların orta vadede kazanınca tekrar fiziki altın talep etmesini bekliyoruz. Altın fiyatlarının yıl içinde 110 liranın altında kalıcı olması beklenmiyor. 108,00-105,00 alt destek seviyeleri olsa da kalıcı olamaz. Altın fiyatlarındaki bu düşüşler yatırımcısına alım fırsatı sunar. Yıl içinde altın fiyatlarının yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz. Bu yükselişler altının ons fiyatını 1.380-1.400 dolara, gram altın fiyatını ise 125,00-126,00 liraya kadar yükseltebilir. Bu yükseliş trendini etkileyen nedenlerin başında; global Merkez Bankalarının faizlerini eksi yapması, Fed'in faiz artırımının küresel piyasalarda beklenilen kadar kötü sonuçlar sergilememesi ile jeopolitik riskler ve terör sorunlarının halen çözülememesi geliyor. Global piyasalarda para birimlerinin değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarının düşük seyretmesi de diğer önemli faktörler arasında bulunuyor."
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut ise altını gelecek dönemde etkileyebilecek faktörlerin dört ana başlıkta inceleneceğini belirterek, "Fed'in bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği, Çin'in düşürülen büyüme beklentilerini tutturup tutturamayacağı, Suriye konusunda yaşanabilecek sıkıntılar ve Merkez Bankalarının uyguladığı negatif faiz politikaları altın fiyatlarında belirleyici olabilir. Fed'in hızlı bir faiz artırımı beklentisi olmasa da, ECB'nin aldığı ek parasal genişleme paketi, altın fiyatlarında 1.280 seviyelerinden başlayan düşüşün 1.225 seviyelerine taşınmasına neden olabilir" şeklinde konuştu.
Özellikle 1.225 seviyesinin altın için orta vadede önemli destek olabileceğini kaydeden Karabulut, bu seviye üzerinde altında pozitifliğin korunabileceğini vurguladı.
Gelecek dönemde Fed'in hızlı bir faiz artırımına başlayamayabileceği için kısa vadeli bir düzeltme hareketi sonrasında yükselişin devam edebileceği öngörüsünde bulunan Karabulut, "Yukarı yönlü hareketlerde özellikle 1.260, 1.280 ve 1.300 seviyeleri takip edilmeli. Aşağı yönlü hareketlerde ise; 1.225 seviyesinin kırılması halinde tekrar 1.205 ve 1.190 seviyelerine doğru gevşeme görülebilir" değerlendirmesini yaptı.
AA