Özel Büyükşehir Hastanesi Diyetisyeni Atilla Zeyrek, hazır çorbaların Ramazanda dâhil hiçbir zaman kullanılmaması gerektiğini söyledi. Bu şekilde hazır çorbaları sofralarımıza koymamamızı öneren Diyetisyen Atilla Zeyrek hazır çorbalardaki tehlikeye dikkat çekiyor. Zeyrek, hazır çorbaların içinde bulunan monosodyum glutamat maddesinin halen fare deneylerinde kullanıldığını, bunun oksidan etkisinden model oluşturulduğunu söyledi. Zeyrek şunları kaydetti: “Monosodyum glutamat farelere veriliyor. Bu maddeden dolayı farede hastalık oluşturuluyor daha sonra o hastalıkta ilaçlar işe yarıyor mu araştırmaları yapılıyor buna fare modeli deniyor. Hazır çorba tüketmemeye dikkat edeceğiz. Sadece Ramazanda değil normal zamanlarda da sebzelerden sağlıklı çorbalar yapabiliriz. Hazır çorba kullanmamalıyız.”
HURMA EN FAYDALISI
İftarda su tüketiminin önemli olduğunu söyleyen Zeyrek önemli olsa da litrelerce su içmemize gerek olmadığını iftarda 2 bardağın yeterli olacağını ifade etti. Sudan ziyade hurma tüketebileceğini söyleyen Zeyrek şöyle konuştu: “Hurmanın kendisi şekerli olmasına rağmen meyveler arasında kan şekerini en yavaş yükseltme özelliğine sahiptir. İçerisindeki lif ve posadan dolayı ve içerisindeki mineral desteği, özellikle A ve E vitaminlerden kaynaklı olarak da ihtiyacını çok rahat karşılayabilir ve sizi ayakta tutar. Kan şekerini yükseltme anlamında hurma çok önem arz ediyor.”
SAHURDA BUNLARA DİKKAT!
Sahurda neyi nasıl yediğimizin önemine değinen Atilla Zeyrek, sahurun çok önemli olduğunu ifade etti. Sahura kalkmanın vücutta orucun etkisiyle meydana gelecek baş ağrılarını önlediğini söyleyen Zeyrek yenmemesi gereken listeyi şu şekilde verdi: “Akşamdan kalan yemekleri yemeyeceğiz. Yağ içeriği yüksek kızartılmış besinler sahurda yenmemeli çünkü susamaya sebep olur. Baharatlı besinler tüketmemekte fayda var. Börek varsa ekmek yok. Böreklerde ince dilim ve yağsız tüketilebilir.” Hümeyra Uslu-Memleket