DİYARBAKIR (AA) - Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, ''Yürümekte zorluk çeken amfizem hastaları, akıllı tel yöntemiyle yapılan operasyon sonrasında rahatlıkta yürüyor, ihtiyaçlarını kendileri karşılayabiliyorlar'' dedi.
Bronşitin bir türü olan amfizem rahatsızlığı nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi gören hastalar, akıllı tel yöntemiyle sağlığına kavuşuyor.
DÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şenyiğit ve Doç Dr. Fatih Meteroğlu öncülüğünde uygulanan akıllı tel tedavisi sayesinde hastalar, ameliyat olmadan iyileşmenin mutluluğunu yaşıyor.
Prof. Dr. Şenyiğit yaptığı açıklamada, amfizeme yakalanan hastaların akciğerlerinde küçük baloncuklar oluştuğunu, bu baloncukların sağlam akciğer yapısına baskı yaparak nefes almayı güçleştirdiğini belirtti.
Tedavi edilmediği takdirde amfizem hastalarının nefes alamaz hale geldiğine dikkati çeken Şenyiğit, ''En ufak enfeksiyonda solunum yetmezliği gelişir. Bu hastalık ayrıca, kalp yetmezliğinin de en önemli sebeplerindendir. Öksürük ve nefes darlığı sonucunda hasta yataktan kalkamayacak duruma gelir. Hastalar, nefes darlığına yakalanabilir ve oksijen tüpüne bağımlı kalır'' diye konuştu.
Şenyiğit, eskiden amfizem hastalarına volüm küçültücü cerrahi müdahale uygulandığın, bunun birçok yan etkisinin ortaya çıktığını belirterek, son yıllarda akıllı tel yöntemiyle ameliyatsız tedavi uygulandığını ifade etti.
Akıllı tel yöntemiyle amfizem tedavisinin dünyada 22 merkezde uygulandığını kaydeden Şenyiğit, ''Ülkemizde 1-2 yıldır akıllı tel tedavisi kullanılmaya başlandı. Bu işlem için iyi bir teknik alt yapı ve yetişmiş bir ekip gerekmektedir'' dedi.
Bu tedavinin hastalara bir nefes daha verebilmek için umut ışığı olduğuna değinen Şenyiğit, şöyle devam etti:
''Sarmallar, hastalıklı akciğer dokusunu küçülterek gereksiz yere genişlemiş kısmın ve hapsolan havanın azalmasını sağlar. Akciğerin hastalıklı kısımlarının hacmi azaltıldığında, hava sağlıklı olan bölgelere yönlenir. İşlem, genel anestezi altında ameliyathane ortamında uygulanır. Bu tedavi kapalı yolla bronkoskopiyle yapıldığı için diğer işlemlere göre oldukça risksizdir. Sarmallar, bir bronkoskop yoluyla önceden belirlenmiş bronşlara anlık röntgen kılavuzluğunda yerleştirilir. Gerektiği zaman sarmallar geri alınabilir veya yer değiştirilebilir. Bir seferde tek bir tarafa ve bir loba yerleştirilir. Eğer akciğerin her iki tarafında da hastalıklı doku varsa, genellikle 6 veya 8 hafta sonra diğer taraf yapılmalıdır. Çoğu hasta tedavinin ertesi günden itibaren rahatlama hissettiğini belirtmiştir.''
Şenyiğit, amfizeme yakalanan Bahri Karayel ve Ahmet Yaşar'ın hastanelerine başvurduğunda yoğun nefes darlığı çektiklerini, 17 dakikada yaptıkları müdahaleyle akciğerlerine akıllı tel yerleştirdiklerini ve artık rahat nefes alabildiklerini söyledi.
AA