Anadolu'nun "cerenleri" kamera ile korunuyor

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonu'na kurulan kamera sistemi ile türü tehdit altında olan 23 yetişkin ve bu yıl dünyaya gelen 9 yavru sürekli gözlem altında tutuluyor- Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Tem

AFYONKARAHİSAR (AA) - MUSTAFA BAYER - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan Anadolu Yaban Koyunu Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan 23 yetişkin ve bu yıl dünyaya gelen 9 yavru, kamera sistemi ile sürekli gözlem altında tutuluyor.

Dünyada sadece Türkiye'de üreme ortamı olan, büyük ve güzel gözlerinden dolayı halk arasında "ceren" olarak bilinen Anadolu yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üretme istasyonları kuruldu.

Doğal yaşam alanı olan Konya ve Ankara'daki istasyonların ardından Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde kurulan üçüncü üretme istasyonunda da önemli başarı elde edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretime başlanan ilk yılda 9 yavrunun dünyaya geldiğini söyledi.

Anadolu yaban koyununun endemik bir tür olduğunu ve neslinin tükenme tehlikesi taşıdığını belirten Temel, bu nedenle bakanlık olarak başlatılan çalışmanın çok önemli olduğunu vurguladı.

- "Üretme çiftliği bu tür için kurtuluş kapısı"

Şuhut'taki üreme merkezinin 280 dekar alana sahip olduğunu ve bu alanın güvenliğine büyük önem verdiklerini anlatan Temel, şöyle devam etti:

"Dünyada sadece ülkemizde olan bir türün, ülkemizde de sadece üç yerde üretimi yapılıyor. Diğer yerlerde olası bir sıkıntı olduğunda, üretme çiftliği bu tür için kurtuluş kapısı, kurtuluş alanı olacak. Bu açıdan da önemli bir çalışma olarak görüyoruz. Bu bilinçle çalışmaya devam ediyoruz. Üretme merkezinde Anadolu yaban koyunlarını gözleyebildiğimiz bir özel kamera sitemimiz var. Sürekli onları takip altında tutuyoruz. Alana sulama sistemi de kurduk. Su ve yem konusunda sürekli takviye yapıyoruz. Her türlü denetim en titiz şekilde yapılıyor."

- "Alana ve doğal ortama adapte oldular"

Temel, yaban koyunlarının neslinin tükenmemesi için daha önce yaşadığı alanların yanı sıra farklı bölgelerde üretme istasyonları kurulduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu istasyonlardan birisi Ankara Nallıhan, diğeri ise Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde kuruldu. Konya'daki üretme istasyonundan nakledilen 13 dişi ve 10 erkek Anadolu yaban koyunu burada oluşturduğumuz sahaya bırakıldı. Yaban koyunları sahaya uyum sağlamakta sorun yaşamadı. Gayet güzel gelişme gösterdiler. 13 dişiden 9 yavru oldu. Bu bizim için çok büyük başarı. Aynı zamanda yetişkinlerin alanı benimsemesi sevindirici. Alana ve doğal ortama adapte oldular. Umduğumuzdan daha büyük başarı elde ettik."

Merkezde yaban koyunları için gerektiğinde kullanmak üzere kapanlar kurduklarını aktaran Temel, şunları kaydetti:

"Bu kapanlar sayesinde tamamını yakalayarak aşılama ve parazitlere karşı bakımlarını yapıyoruz. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda yaban koyunlarının sayısını artırarak daha sağlıklı bireyler elde etmek ve bu sağlıklı bireyleri doğal yaşam ortamları olan doğaya bırakmak. Doğal ortamlarında kendi hayatlarını sürdürebilmeleri çok önemli. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor."

AA

Gündem Haberleri

Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok
Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti