Anadolu’nun Efes’i “Zengibar Kalesi”

Anadolu’nun Efes’i olarak adlandırılan Zengibar Kalesi, turizme kazandırılması için, bir yıldır hummalı bir çalışma neticesinde sona gelindi ve çalışmalar daha da hızlandı.

Hacılar mahallesinin düzenlemiş olduğu şenlikte, Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli ile bir araya gelerek Zengibar Kalesi için yapılan çalışmaları değerlendiren Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Anadolu’nun efesi olarak adlandıran Zengibar Kalesinin turizme kazandırılması için sona yaklaşıldığını müjdeledi.

Kaya mezarlarının, Tarihi surların ve sur üzerindeki işlemelerin, kale kalıntılarının çok bariz bir şekilde belirgin olduğunu ve Zengibar kalesinin Metropolit bir şehir olarak, tarihinin M.Ö. 2000 yılına kadar dayandığını söyleyen Başkan Gün, Zengibar Kalesinin kazı çalışmalarının başlamasıyla büyük bir medeniyetin ortaya çıkacağını ve tarihin birçok evrelerine ışık tutacağını söyledi.

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, “Anadolu’nun en büyük yerleşim merkezlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Zengibar Kalesi, Bozkır ve çevre ilçeler bakımından büyük önem taşımaktadır. Buranın turizme kazandırılmasıyla birlikte, Bozkır ve çevre ilçeler için büyük bir ekonomi oluşturacak, aynı zamanda bölgenin sosyo-kültürel bir merkez konumuna yükseltecektir. Bunun örneklerini ülkemizde birçok yerlerde görmek mümkündür. Bu çerçevede göreve geldiğimiz günden bu yana, gerek siyasilerimizle, gerek ilgili makamlarla görüştüğümüzde olumlu sonuçlar alarak, buranın turizme kazandırılması için kollarımızı sıvamıştık. Büyükşehir Belediyemiz tarafından Zengibar kalesinin hali hazırı alınmaya başlanılmıştı. Hali hazır çalışmalarının tamamlanmasının ardından devam ettirilen çalışmalar sonucu Zengibar Kalesinede kazı çalışmaları başlamak üzere. Artık buranın turizme kazandırılması an meselesi. Bozkır’ımıza ve çevre ilçelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”dedi.

KAZI ÇALIŞMALARI EN AZ 10 YIL

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli ve Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün’ün Zengibar Kalesinde yaptığı istişarede, Zengibar Kalesinin kazı çalışmalarının 10 yıldan fazla sürebileceği belirtildi. Zengibar Kalesinin göründüğünden daha geniş bir alana sahip olduğunu ve esas tarihi dokusunun, kale kalıntılarının altında olduğunu belirten Yusuf Benli, “buranın turizme kazandırılması için büyük bir zaman dilimine ihtiyaç duyacağız. Çünkü geniş bir alanda yapılacak olan kazı çalışmaları, bir yıl gibi iki yıl gibi sürede tamamlanması mümkün görünmüyor. Bölge halkının buranın turizme kazandırılmasını heyecan içerisinde beklediğini ve yerel yönetimlerin bu çalışmalar için hazır olduğunu biliyoruz. Biz de en az bölge halkı kadar heyecanlıyız. Çünkü Anadolu’nun Efes’i Zengibar Kalesi, tarihe ışık tutmanın yanında birçok medeniyetleri de ortaya çıkaracak. Anadolu’nun birçok medeniyetleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkacak.”dedi.

Yusuf Benli konuşmalarını şu şeklide sürdürdü; “İç Anadolu-Akdeniz geçiş bölgesinde yer alan Zengibar Kalesi ve çevresi, önemli ticaret merkezlerinin başında geliyor. Metropolit bir şehir olan Zengibar Kalesinin bu özelliğini düşündüğümüzde, Roma döneminde yaşayan ve ticaretle uğraşan medeniyetlerin izlerini burada göreceğiz. Zaten Kale girişinde roma imparatorlarından bir kaçının ismini burada gözle görebiliyoruz. Bu sebeple bizim için Zengibar Kalesi ayrı bir öneme sahiptir.

 

Tarih Ve İnsan Haberleri

Dominika Neresi? 90 Güne Kadar Vize Serbest
Kur'an ve Tevrat'ta Yahudilerin sonu ne zaman? Türkler Yahudilerle Savaşacak mı?