Onbir yıl önce, 1997 Şubatında “Taşra denilen Anadolu’da dergi çıkarmak çılgınlıktır”. diyerek başlamıştık Konya Çalı Kültür Sanat Dergisinin yayınına. Bu çılgınlık yüz sayı sürdü. Bir dergi yayınlıyor olmanın bütün güzelliklerini de,zorluklarını da yaşadık.
Bir dergiler cennetidir Anadolu. Aynı zamanda cehennemidir de. Biri yayın dünyasına merhaba derken bir başkası çoktan tarihe karışmış olur.
Şehrimizde yayınlanan dergilere bir bakmak bile bunu anlatmaya yeter. Çerağ, Aşiyan, Eylül ve en son Çalı. Ben bazı gazetelerimizde yayınlanan kültür-sanat eklerini de dergi sayarım. Örneğin M.Ali Uz ağabeyin Merhaba’da yıllardır sabırla, inatla sürdürdüğü Akademik Sayfa, rahmetli Yalçın Dikilitaş’ın Cönk’ü ve gazete patronlarının basiretsizliğine kurban giden, arkadaşım Mehmet Gündoğdu’nun Kırkambar’ı… Yalçın ağabeyin Cönk’ü dergi olarak görmek için ne heyecanlar yaşadığını biliyorum. Görmek kısmet olmadı.
Kapanmak zorunda kalan dergilere ağıt yakmak yerine halen yayınını inatla sürdüren, bize Anadolu’nun değişik yörelerinden zenginlikler getiren dergilerin dünyasına bir geziye çıkalım.
AKÖREN:
Beldelerde, ilçelerde çıkan dergileri çok önemserim. Yerel tatlar getirir bize. Yerel kültürü, gelenek ve sanatları bu dergilerde bulurum. Taşkent Çetmi’ de yayınlanan Çetmi’nin Sesi böyle bir dergiydi.
Muzaffer Tulukçu yönetiminde yayınlanan Akören Dergisi de nerdeyse ilanlarına varıncaya kadar okuduğum, sevdiğim bir dergi. Herşeyden önce ilçenin gözü kulağı dergi. Geçmişten günümüze Akören’in her şeyini, sevincini, acısını bulmak mümkün derginin sayfaları arasında. Dergi aynı zamanda gurbettekilerle ilçede yaşayanlar arasında güzel bir iletişim köprüsü görevi görüyor.
GERÇEMEK VE ÇITLIK:
Taşeli Platosunun öte yüzünde, yörelerinin kültür ve sanatlarını, gelenek ve göreneklerini bize ulaştıran iki güzel dergi var. Gerçemek Taşeli Yöresi Kültür ve Düşün Dergisi ile Mut’ta yayınlanan Çıtlık Kültür Sanat Dergisi. Her iki dergi isimlerini bile doğadan almışlar.
Gerçemek’i eğitimci, yazar Mustafa B.Yalçıner, Çıtlık’ı yine eğitimci, yazar arkadaşım Nihat Mustul yayınlıyorlar. Her iki dergide üç aylık.
ERCİYES:
Erciyes Aylık Fikir ve Sanat Dergisi tam otuz yıldır Kayseri’de yayın hayatını sürdürüyor. Kültürümüz üzerine çok güzel makaleler yayınlanıyor Erciyes’te. Selçuk Üniversitesinin değerli öğretim üyelerinden Ali Berat Alptekin’de derginin hakem heyetinde. Halk kültürümüzle ilgili konularda elimden düşürmediğim bir dergi Erciyes.
BEŞPARMAK:
Söke’de Talat Avcı’nın yönetiminde iki ayda bir çıkıyor Beşparmak.146.sayıda öykücülüğümüz dosya konusu olmuş. Dergi öykü ve şiire ağırlık veriyor.
MAVİ:
Mavi Kültür Sanat Edebiyat Dergisi her mevsim çıkıyor. Yaz mevsimi sayısını Kırgız ve Türk Dünyasının dev romancısı, destancısı Cengiz Aytmatov’a ayırmışlar. Aytmatov’un eserleri üzerine çok güzel makaleler var dergide. Ayrıca ipek üzerine çizilmiş bir Aytmatov resmi hediye etmişler okurlarına.
Dört yıldır yayınlanan Mavi Gaziantep Şahinbey’den duyuruyor sesini. Sahibi ve sorumlu müdürü Mehmet Kara.
SARIZEYBEK:
Sarızeybek Söke’de iki ayda bir yayınlanıyor. Tülay Sarayköylü yönetiminde yayınlanan dergi şiire ağırlık veriyor.
TAY:
Karabük’te yayınlanan şirin bir dergi Tay. Öteki kültür-sanat dergilerinden farklı olarak çevreye karşı da duyarlı bir dergi. Tay’ın yazar ve şairleri arasında Çalı’dan tanıdığımız birçok isim de var. Tay 96.sayısında.
ŞEHİR:
İbrahim Tığ yönetiminde yayınlanan aylık, güzel bir kültür ve edebiyat dergisi Şehir. Devrek (Zonguldak)’te yayınlanan Bölge Haber Gazetesinin desteği ile çıkıyor.
Şiir, öykü, günlük ağırlıklı olarak yer alıyor dergide.
KIYI:
Trabzon’da yayınlanan Kıyı 22.yılında. Derginin kurucusu Ahmet Selim Teymur. Genel yayın yönetmenliğini şair arkadaşım Ahmet Özer yapıyor.
Her sayı bir dosya yayınlıyor Kıyı. Atardamar’ın eylül-ekim sayısındaki dosya konusu “Türk halkının yüzyıllardır gülümseyen yüzü-Nasreddin Hoca.”
Kıyı kültür ve edebiyata gönül vermiş yazar, şair ve sanat adamlarının yanı sıra gençlere de yer veriyor. Her sayı Kıyı’da bir şair sayfasında yer alan şair Emre Öztürk.
Emre Öztürk 1991 Konya doğumlu, halen lisede okuyan bir gencimiz. Şiirde çok güzel bir başlangıç yaptı. Israrcı olursa yüz akı şairlerimizden biri olacağına inanıyorum.
Daha yazılmayı hak eden onlarca dergi var. Bir başka yolculuğumuzda da onların dünyasına gidelim.
NOT: Şiirimizin ulu çınarı F.Hüsnü Dağlarca’yı kaybettik. Nur içinde yatsın.