"Anahtar teslimi Konya'dan başlasın"

Hükümet, 62. 63. ve 64. hükümetlerin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 2015 yılında başlattığı 'anahtar teslimi fabrika' projesinin önümüzdeki günlerde faaliyete geçiriyor.

Hükümet, 62. 63. ve 64. hükümetlerin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun 2015 yılında başlattığı 'anahtar teslimi fabrika' projesinin önümüzdeki günlerde faaliyete geçiriyor. Genç Müsiad Konya Şube Başkanı Emre Babayiğit de 'bu uygulamanın Konya'dan başlamasını istediklerini, Konyalı vekillerin de bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini' ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eylül ayında Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi”  ile bölgesel kalkınma kapsamında işletme sermayesinin önündeki engeli kaldırmak adına 'Anahtar teslimi fabrika' projesinin önümüzdeki günlerde faaliyete geçmeye başlayacağını söyledi.

Projenin ilk olarak MÜSİAD tarafından hazırlandığını ve Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı döneminde hükümete sunduklarını ifade eden Genç MÜSİAD Şube Başkanı Emre Babayiğit, "MÜSİAD olarak Ahmet Davutoğlu'na bir rapor hazırlayarak bu konuda talepte bulunmuştuk. Sanayici, birçok değerli makineler alıyor, çok büyük yatırımlar yapıyor ve sonrasında kiracı olduğu için bir yerden bir yere taşıyabilmesi zor oluyor. Yani makineler yeniden ayar istiyor, taşımak ayrı bir külfet... Bir diğer husus, yatırımcı biraz para biriktiriyor onu da öz sermayesine katacakken, üretime, hammaddeye vesaireye harcayacakken,  fabrika yeri almak için milyonları eritiyor ve sermaye noktasında sıkıntıya düşüyor. Fabrikayı kuruyor, makineleri alıyor ama sermayeyi de bitiriyor, para bitince üretim yapamıyor. Biz sanayicinin üretiminin önündeki engelin kalkması adına dedik ki; "elimizde çok güzel bir TOKİ projesi var: Evi olmayanlar kira öder gibi ev sahibi oldular. Aynı projeyi sanayici için de geliştirebiliriz" TOKİ, anahtar teslim sanayicimize, kira öder gibi fabrika yapsın, sanayici de fabrika arsasına harcayacağı parayı üretimde kullansın" ifadesini kullandı.

"BU PROJE KONYA'DAN BAŞLATILSIN, VEKİLLER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN"

Babayiğit, "Bu projeyi hazırladık, devletimize sunduk. Ümit ederiz ki, bu proje ilk olarak Konya'da başlatılsın. Bu proje, aynı zamanda en fazla gençlerin işine yarayacak olan bir projedir. Çünkü ticarette belli bir yere gelmiş olan insanlar, belki fabrika ve arsa sorununu çözmüş olabilirler. Ama genç girişimcinin böyle bir yatırıma girmesi çok zor. Dolayısıyla biz bununla alakalı görüşmeleri, çalışmaları yaptık ve şu anda milletin hizmetine sunulması açısından hazır hale getirdik. Bir kez daha yineliyorum ki, Konyalılar olarak bu projenin Konya'dan başlatılmasını çok istiyoruz. Konyalı vekillere bu konuda çok büyük sorumluluklar düşüyor, ellerini taşın altına koymaları gerekir. Burada sadece milliyetçilik, şehircilik yapmak istemiyorum ama Konya'nın ticareti büyürse Afyon'un, Karaman'ın, Isparta'nın, Aksaray'ın ticareti büyür. Çünkü Konya'nın ticareti etrafındaki 10'un üzerindeki ilin gelişmesini etkileyecektir. Eğer bölgesel kalkınma bekleniyorsa buna en güzel örnek bu olacaktır. Dolayısıyla en büyük beklentimiz bu projenin Konya'dan başlatılmasıdır. Ümit ederiz ki, öyle olur" dedi.

 DAVUTOĞLU 1 KASIM SEÇİM VAATLERİNDE NE DEMİŞTİ?

Davutoğlu, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde Erzurum mitinginde vatandaşlara hitap ederken, "Emek yoğun sektörlerde, yatırımcıların, esnafın, KOBİ'lerin talebi halinde bakın ne yapacağız biliyor musunuz, gelecek bize bir proje verecek ve diyecek ki 'Ben bir fabrika kurmak istiyorum, 10 esnaf birleştim' ya da 'tek başına'. Biz de ona anahtar teslimi fabrika vereceğiz. 'Buyur, işlet, kazan, vergini öde' diyeceğiz" şeklinde konuşmuştu.

M. Ali Elmacı- Memleket