"Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Uçum: - "Önerilen sistemde hükümet doğrudan halk tarafından kurulacaktır. Bu yüzden bu önerilen sistemdeki hükümete doğrudan millet hükümeti diyoruz"- Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alpay:- "Hükümetlerin istikrarsız

MANİSA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, anayasa değişikliğine ilişkin, "Önerilen sistemde hükümet doğrudan halk tarafından kurulacaktır. Bu yüzden bu önerilen sistemdeki hükümete doğrudan millet hükümeti diyoruz." dedi.

Uçum, Manisa'da bir otelde düzenlenen "Anayasa Değişikliği Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, siyasal sistem değişikliğinin halkın uygun görmesi halinde devreye gireceğini, halk tercihini gerçekleştirdiğinde 21. yüzyıl açısından Türkiye'nin yeni bir aşamaya geçmiş olacağını belirtti.

Anayasa değişikliğine bakarken mevcut tecrübeden uzaklaşılması gerektiğini anlatan Uçum, "Bir anlamda bir sistem reformunu başlatmış, siyasal sistem reformunu başlatmış olacak." diye konuştu.

Mevcut sistemde cumhurbaşkanının devleti temsil etme fonksiyonunun önde olduğunu vurgulayan Uçum, önerilen sistem de ise cumhurbaşkanının hükümet fonksiyonunun ön planda yer aldığını kaydetti.

Anayasa değişikliğinin birinci gerekçesinin 20. yüzyıldan itibaren örgütlenmiş kapalı devlet yapısından kurtulma, ikinci gerekçenin ise 21.yüzyıla özgü daha da güçlendirecek bir devlet yapısına geçmek olduğuna işaret eden Uçum, 21. yüzyılın aynı zamanda küresel seviyede dünyanın yeniden yapılandığını bildirdi.

- Mili Savunma Bakan Yardımcısı Alpay

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Türkiye'deki sistemin gerçek manada parlamenter bir sistem olmadığını belirterek, 1920-1923 yıllarında Türkiye'de Meclis Hükümeti sisteminin işletildiğini ifade etti.

Alpay, şöyle konuştu:

"Çok partili dönemden 1950 yılından 2017 yılına kadar Türkiye'de hükümet sayısı 50, başbakan sayısı 50. Başkanlık sisteminin tercih edildiği Amerika'da 227 yılda 45. başkan, Türkiye'de 50 yılda 50. başbakan ve 50. hükümeti, Almanya 24. hükümet ve 24. başbakan. 1971 askeri darbesi ile 1980 arasındaki sürede hükümetlerin ortalama ömrü 9 aydır. 1989 ile 2002 yılları arasındaki 13 yıllık sürede 11 hükümet var. Elde ne var, koalisyon hükümetleri, azınlık hükümetleri. 1950 ile 2017 arasındaki koalisyon ve azınlık hükümetleri sayısı 27, bunun 7'si azınlık hükümeti. Tablo ne siyasal istikrarsızlık. Hükümetlerin istikrarsız yapısı, siyasal istikrarsızlık olunca ekonomik istikrarsızlıkta beraber geliyor, kısa süreli hükümetler, kısa süreli siyasi iktidarlar bu neyi sağlıyor bakanlık pazarlıkları, milletvekili pazarlıkları. Türkiye bunları yaşadı ve 67 yıldır parlamenter sistemden, anasından emdiği süt burnundan geliyor. Bunların hepsini yaşadık."

Buluşmada Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Sivil Dayanışma Platformu Temsilcisi Mustafa Dağcı'nın da yaptığı konuşmaların ardından, sivil toplum temsilcileri söz aldı.

AA

Gündem Haberleri

Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı
Hatay’ın Yeniden İnşasına Öncülük Eden Başkan Altay’a Fahri Doktora Unvanı
MSB, teğmenlerin kılıçlı yemini için 'Mesele disiplinsizliktir' dedi