Anemurium Antik Kenti'nde 2 bin yıllık 13 satırlık sporcu yazıtı bulundu

Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan Anemurium Antik Kenti'nde 2024 yılı kazılarında, dönemin güreşçisini onurlandıran ve 13 satırdan oluşan 2 bin yıllık bir yazıt keşfedildi.

Mersin’in Anamur ilçesinde yer alan ve Akdeniz kıyısında yaklaşık 600 dönümlük bir alana yayılan Anemurium Antik Kenti'nde 2024 yılı kazı çalışmalarında önemli bir keşif yapıldı. Konya Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığındaki kazı ekibi, Liman Hamamı'nda 120 santim yüksekliğinde ve 50 santim genişliğinde, 13 satırdan oluşan bir sporcu onurlandırma yazıtına ulaştı. Bu yazıtın, Milattan Sonra 2. yüzyılda "Kaikilianos" adlı bir güreşçiyi onurlandırmak amacıyla yapıldığı değerlendiriliyor.

Antik Kentte Heyecan Verici Keşifler Devam Ediyor

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Anemurium Antik Kenti'nde yapılan kazıların ülke genelinde büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Vali Pehlivan, "Her geçen gün yeni bir şeyler keşfediliyor ve bu da bizleri sevindiriyor. Liman Hamamı’nda bulunan yazıt, antik dönemde burada düzenlenen güreş müsabakalarına ve o dönemde spora verilen öneme işaret ediyor" dedi.

Anemurium Antik Kenti UNESCO Adayı Olma Yolunda

Vali Pehlivan, Anemurium Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Bu yazıt ve benzeri buluntular, antik kentin UNESCO’ya aday gösterilmesinde büyük rol oynayacaktır" diye konuştu.

13 Satırlık Yazıt Antik Çağda Sporun Önemine Işık Tutuyor

Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, 2018 yılından bu yana yürütülen kazı çalışmalarında önemli buluntulara rastladıklarını belirtti. Tekocak, "Bu yıl Liman Hamamı’nda bulduğumuz 13 satırlık yazıt, güreş sporunda büyük başarılar elde eden Kaikilianos adlı sporcunun onurlandırılması amacıyla yapılmış. Yazıttan anlaşıldığı üzere, antik kentte 5 yılda bir düzenlenen yarışmalarda bu sporcu birinci olmuş" dedi.

Anemurium Antik Kenti Sporcu Yetiştirme Merkeziydi

Tekocak, Anemurium’un antik çağda bir sporcu yetiştirme merkezi olduğunu belirterek, "Yazıtlardan elde ettiğimiz bilgiler, bu kentin ulusal ve uluslararası düzeyde sporcular yetiştirdiğini gösteriyor. Anemurium, sadece bir liman kenti değil, aynı zamanda spor alanında da önemli bir merkezdi" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

1600 Yıllık Saint George Kilisesi'nin Kubbesi 100 Yıl Sonra Yeniden Yükseldi
Dünyanın en büyüğü: Kayaşehir ziyaretçi akınına uğruyor
Şehrin Işıkları, 12’nci yılında da en güzel fotoğrafları seçti
İşte 61. Altın Portakal'ın enleri
Tüm afetlere direnen Eğri Minare 800 yıldır ayakta