Ani Bebek Ölümü Sendromu’na Karşı Alınabilecek Önlemler

1 yaşından küçük bebeklerde görülen Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), özellikle 2-5 aylık dönemde daha yaygın. Çocuk Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Rüya Çolak, annelerin gebelik döneminde sigara ve alkolden uzak durması gerektiğini vurguladı.

Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), nedeni tam olarak açıklanamayan bir durum olup, 1 yaşından küçük bebeklerde, özellikle 2-5 aylık dönemde meydana geliyor. Dünyada her 100 bin doğumun 91'inde rastlanan ABÖS, Türkiye'de ise bu oran 100 bin doğumda 168 olarak gözlemleniyor. BHT Clinic İstanbul TEMA Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Rüya Çolak, aileleri bu tehlikeye karşı uyararak, ABÖS'ten korunmanın yollarını anlattı.

Erken Doğum ve Çevresel Faktörler ABÖS Riskini Artırıyor

Doç. Dr. Rüya Çolak, ABÖS’e neden olan faktörleri sıralayarak, özellikle hamilelik döneminde uyuşturucu madde, sigara ve alkol kullanımının bu sendromla ilişkili olduğunu belirtti. "Erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi durumlar da ABÖS riskini artıran unsurlar arasında" diyen Çolak, çevresel faktörlerin de önemine dikkat çekti. Özellikle bebeğin uyku sırasında bulunduğu ortamın güvenli olması gerektiğini belirten uzman, “Bebeğin aşırı ısıya maruz kalması, yumuşak yatak kullanımı, evde sigara içilmesi gibi durumlar riski artırıyor” ifadelerini kullandı.

Emzirmek ABÖS Riskini Yüzde 50 Azaltıyor

Anne sütü almanın bebeklerde ABÖS riskini ciddi oranda azalttığını belirten Doç. Dr. Çolak, emzirmenin genel sağlığa olduğu gibi bu sendroma karşı da koruyucu bir etkisi olduğunu vurguladı. "Anne sütü, bebeklerde ABÖS riskini %50 oranında azaltmaktadır" dedi.

Bebekleri Nasıl Uyutmalısınız?

Bebekleri ABÖS'ten korumak için dikkat edilmesi gereken uyku şartlarını sıralayan Doç. Dr. Rüya Çolak, “Bebekle aynı odada ama farklı yatakta yatmak en güvenli yöntemdir” dedi. Bebeğin uyku ortamının nasıl olması gerektiğiyle ilgili şu önerilerde bulundu:

  • Bebek, ilk 6 ay hatta 1 yıl boyunca anneyle aynı odada uyumalı ama aynı yatakta yatmamalıdır.
  • Bebeğin yatağı sert olmalı ve yatak üzerinde yumuşak oyuncak veya yastık gibi materyaller bulunmamalıdır.
  • Bebek sırt üstü yatırılmalı ve oda ısısı 22-26 derece arasında tutulmalıdır.
  • Bebeğin üzerine örtü serilecekse, örtü omuz hizasının üzerine çıkmamalıdır. Kundaklama yapılacaksa sadece yarım kundak önerilmektedir.

Emzik Kullanımı ABÖS'ü Azaltabilir

Emzik kullanımının Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltıcı bir etkisi olabileceğini belirten Doç. Dr. Çolak, “İlk 3-4 hafta emzik kullanımı önerilmezken, 1 aydan sonra kullanılabilir. Özellikle bebeği uyuturken emzik verilmesi ABÖS’ü önlemeye yardımcı olabilir” dedi. Ancak, bebek uyuduktan sonra emziğin düşmesi durumunda yeniden verilmesine gerek olmadığını da ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Her 5 kişiden 4’ünün beli ağrıyor
Beyin ile Bağırsak Arasındaki İlişki: Depresyon, Anksiyete ve IBS’yi Tetikliyor
Küçük Kesiyle Kalp Ameliyatları: Hastalar İçin Büyük Avantaj
Vaka Sayıları Artıyor Uzmanı Uyarıyor
Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları