“Bir kişi eline geçen fırsatı bir kez kaçırdı mı, başka bir tanesini yakalamak için [boşuna] çabalar.”
“Başkası ayaktayken sen oturma, sosyal statün onunkinden daha yukarıda olsa bile ve özellikle de bu kişi yaşlı bir adamsa.” “Kaba sözler söyleyen birinin nezaket görmesi beklenilmemelidir.”
“Eğer her gün kendi ellerinle [yaptığın] yolda ilerlersen, sonunda olman gereken yere varırsın.”
“İnsanlar her gün ne hakkında konuşmalılar? Yüksek mevkilerdeki yöneticiler kanunları tartışmalı, kadınlar kocaları hakkında konuşmalı ve her insan kendi işleri ile ilgili konuşmalıdır.“
“Asla hiçbir misafirinize kaba sözler söylemeyin; dedikodu yaparken sarf ettiğiniz bir söz döner gelir ve sizin evinize düşer.”
“Eğer kitaplarla aran çok iyiyse ve onları incelemişsen, okuduklarını kalbine iyice yerleştir ki böylece daha sonra ne söylersen iyi olacaktır. Eğer bir kâtip herhangi bir mevkiye terfi ettirilirse, kendi yazdıkları hakkında konuşacaktır. Hazineden sorumlu müdürün hiç oğlu yok ve mühür memurunun hiç varisi yok. Yüksek memurlar, eli şerefli bir konumda olan kâtibe, çocuklara vermedikleri bir saygı gösterirler... “
“Bir insanın çöküşü ona dilinden gelir; dikkat edin de kendinize bir zarar vermeyin.”
“Bir insanın kalbi tıpkı bir tahıl ambarına benzer, içi her türden cevapla doludur; iyi olanları seç ve onları söyle; kötü olanları ise içine gömerek sakla. Kaba bir şekilde vereceğin cevap silah savurmaya benzer; fakat eğer tatlılıkla ve sakin bir şekilde konuşursan her zaman [sevilirsin].”
“Sana, seni karnında taşıyan anneni verdim ve seni taşırken o, benim yardımım olmaksızın bu büyük yükün sorumluluğunu üzerine aldı. Aylar sonra sen doğdun, annen kendini bir boyunduruğun altına sokarak seni üç yıl boyunca emzirdi... Sen eğitim alman için okula gönderildiğinde, annen düzenli olarak her gün öğretmenin için evden ekmek ve bira getirdi. şimdi ise sen büyüdün, bir karın ve kendi evin var. Çocuklarına bak ve onları tıpkı annenin seni yetiştirdiği gibi yetiştir. Anneni üzecek hiçbir şeye izin verme, aksi takdirde eğer o ellerini Tanrı’ya açarsa Tanrı onun şikâyetini duyacak [ve seni cezalandıracaktır]. “
“Yanında başka biri varken ekmeğini, ilk önce ona uzatmadan yeme...” “Öfkeliyken birine asla cevap vermeyin ve onun yanından uzaklaşın. O, kızgınlık içerisinde konuştuğunda siz ona kibar bir şekilde karşılık verin, çünkü yumuşak sözler onun kalbinin ilacıdır.”
Eski Mısır’da yazı MÖ 3000 yılı civarında ortaya çıkmıştır. Bu yazı hiyeroglif yani resim yazısıydı. Zamanla hiyeroglif işaretlerin kısaltılmasıyla yazı ve demotik yazı denilen yazılar kullanılmıştır.
Eski Mısır tarihi MÖ 3000 de başlar, MÖ 343 yılında Pers Kralı 3. Astakserses’in ele geçirmesi ile sona erer.
Kahire Müzesi’nde korunan bir papirüste Eski Mısır davranış kurallarına ait ilginç bir metin bulunmaktadır. Genel olarak bu davranış kuralları “Ani’nin Özdeyişleri” olarak bilinir ve aşağıdaki örnekler karakteri ve konusu hakkında bize fikir vermektedir.
Kaynak: Wallis Budge 2008/AÖF Tarih Bölümü, Eski Mısır Tarihi Kitabından alınmıştır.
KASIM ÇAKIR –MEMLEKET GAZETESİ