ANKARA (AA) - Ankara Barosu, "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2016 Yılı Tarifesi" ile tarifenin dayanağı yönetmeliğin bazı maddeleri ve "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin 14'üncü maddesinin 4'üncü fıkrasının iptali için Danıştayda dava açtı.
Ankara Barosundan yapılan yazılı açıklamada, Danıştay Başkanlığına sunulan dava dilekçesinde, "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2016 Yılı Tarifesi"nde belirlenen ücretlerin, "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"ndeki ücretlerin çok altında, yaklaşık üçte biri oranında olduğu savunuldu.
Dilekçede, 2016 tarifesi ve bu tarifenin dayanağı "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi ve Vekillerin Görevlendirilmeleri ile Yapılacak Ödemelerin Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik"in 8'inci ve 9'uncu maddesi ile 10'uncu maddesinin 11'inci fıkrasının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.
Ayrıca, ilgili düzenlemelerin yasal dayanağı 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 13. maddesinin iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edildi.
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne iptal davası
Bu arada, Ankara Barosu, "Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi"nin aynı suçtan beraat eden sanıkların avukatına tek vekalet ücreti ödenmesini öngören maddesinin iptali için de Danıştayda dava açtı.
Dava dilekçesinde Resmi Gazete'de 21 Aralık'ta yayımlanarak yürürlüğe giren tarifenin 14'üncü maddesinin 4'üncü fıkrasının, Avukatlık Kanunu'nu açıkça ihlal ettiği öne sürüldü.
İptali istenen fıkrada, "Beraat eden ve kendisini vekil ile temsil ettiren sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilir. Beraat eden sanıklar birden fazla ise beraat sebebi ortak olan sanıklar müdafii lehine tek, beraat sebebi ayrı olan sanıklar müdafii lehine ise ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmolunur" ifadesi yer alıyor.
AA