Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı, Yılda 1.4 Milyon Gıda Analizi Yapıyor

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, cihazların hassasiyet limitleri ve analiz süreçleri hakkında bilgi vererek, laboratuvarın yurtiçinde ve yurtdışında sağladığı hizmetleri aktardı.

Ankara'daki Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, basın mensuplarına yaptığı ziyarette gıda güvenliğine yönelik denetim ve analiz süreçlerini tanıttı. Laboratuvar Müdürü Yusuf Varlık, cihazların maksimum hassasiyetinin binde 1 olduğunu belirterek, bu sayede gıda ürünleri içerisindeki malzemelerin doğru bir şekilde tespit edilebildiğini ifade etti.

Analiz Süreçleri ve Denetim Mekanizmaları

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan Varlık, gıda denetçilerinin alınan numunelerde mühür, deformasyon, poşet ve sıcaklık kontrolleri gerçekleştirdiğini belirtti. Numunelerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Gıda Kontrol Laboratuvar Sistemi'ne (GKLS) kaydedildiğini vurguladı.

“Her numunenin ilk aşaması mutlaka tahlil aşamasıdır. Tahlil tamamlandıktan sonra cihazlara verilir ve veriler değerlendirilir. Bir numune uygun değilse, tekrar çalışması yapılır. Raporlama süreci ise il müdürlüğüne iletilerek, firmaya itiraz hakkı tanınır” dedi.

Uluslararası Hizmet Ağı

Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı, toplamda 23 bin 500 metrekare alana sahip olup, 16 laboratuvar birimiyle Türkiye’nin en büyük laboratuvarlarından biridir. Varlık, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, KKTC, Kuzey İrlanda ve Polonya gibi ülkelere analiz hizmetleri verdiklerini belirtti.

“Laboratuvarımızda 185 personel ile çalışıyoruz. Avrupa'daki tüm cihazlar laboratuvarımızda mevcut. Hatta bazı cihazlarımız daha üstün teknolojilerle donatılmıştır” diye ekledi.

Hassasiyet ve Güvenilirlik

Son dönemde yapılan gıda analizlerinde dikkat çeken "binde 1" hassasiyeti hakkında açıklamalarda bulunan Varlık, “Bu limit, bir ürün içerisindeki binde 1 oranında bir malzemeyi tespit edebileceğimiz anlamına gelir. Cihazların maksimum görebildiği düzeydir, ürünün içinde mutlaka binde 1 malzeme bulunduğu anlamına gelmez” şeklinde konuştu.

Yüksek Hacimli Analizler

Yıllık olarak 1 milyon 400 bin analiz gerçekleştiren laboratuvar, günde 100-150 arasında numune almaktadır. “Laboratuvarlarımızda tüm işlemler steril şartlarda yapılmakta ve personelimiz sürekli olarak hijyen kurallarına uymaktadır. Bakanlık, kritik dönemlerde denetimlerini artırmaktadır” dedi.

Detaylı Gıda Analizleri

Varlık, bal denetimlerinde yaklaşık 14 parametre analiz edildiğini ve zeytinyağı denetimlerinde de karışımların tespit edilebildiğini belirtti. “Et ve et ürünlerinde yaklaşık 22 türe bakabiliyoruz. Cihazlarımız son teknoloji, personelimiz ise son derece yetkin” diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Konya Konserinde Büyük Kaza Yaşanmıştı: Arabeskin Efsanesi Ferdi Tayfur Hayatını Kaybetti
‘İmam Hatipli Olmak’ temalı kısa film yarışmasının birincisi belli oldu
FETÖ'nün Almanya kalesi sarsıntıda
Yeni yılın ilk vergisini ödeyenlere sürpriz
İşte yeni yılın trafik cezaları