Ankara Kalesi'nin Tarih ve Kültürle Harmanlanan Yaşamı

Ankara Kalesi'nin surlarla çevrili bölgesinde yaşam, tarihin izlerini taşırken mahalle kültürünü de yaşatıyor. Kale içinde kuşaklardır yaşayanlar, bu eşsiz deneyimi anlattı.

Ankara Kalesi'nin Tarih ve Kültürle Harmanlanan Yaşamı

Tam olarak ne zaman yapıldığı kesin olmasa da Milattan Önce 33 ile 476 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen Ankara Kalesi, yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Ordugah, mühimmat deposu ve gözetleme merkezi olarak da kullanılan kale, günümüzde Ankara'nın en turistik yerlerinden biri olarak öne çıkıyor. Geçmişte "Atpazarı", "Samanpazarı" ve "Koyunpazarı" isimleriyle bilinen meydanlar, günümüzde turistik cazibesiyle dikkat çekiyor.

Ankara Kalesi'nin Tarih ve Kültürle Harmanlanan Yaşamı

Mahalle Kültürü ve Günlük Yaşam

Surların içinde kalan kısımda farklı dönemlerde ahşap, kerpiç ve tuğladan yapılmış "Ankara Evleri"nde yaşayanlar, tarih kokan sokaklarda günlük yaşamlarını sürdürüyor. Kaleiçi sokaklarında oyun oynayan çocuklar, evlerin önünde gündelik işlerini yapanlar ve esnaf sesleri arasında, ziyaretçiler eskimeyen mahalle kültürüne tanıklık ediyor.

Ankara Kalesi'nin Tarih ve Kültürle Harmanlanan Yaşamı

Kaleiçi'nde Yaşayanların Anıları

2 yaşında Kaleiçi mahallesine taşınan 58 yaşındaki Filiz İlhan, 56 yıldır kalede yaşamını sürdürüyor. İlhan, günün büyük bir bölümünü kalenin içinde geçiriyor ve bu tarihi sokaklarda güzel bir çocukluk geçirdiğini belirtiyor. Ancak kalede yaşamın tek zorluğunun yüksek yokuş ve ulaşım sıkıntısı olduğunu ifade ediyor.

Mahalle Esnafının Gözünden Kaleiçi

Kaleiçi mahallesinde 35 yıldır market işleten 59 yaşındaki Hüseyin Demir, kalede esnaf olmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söylüyor. Demir, "Mahallede çevremizi iyi tanıyoruz. Yerli ve yabancı turistler de geliyor. Genel olarak memnunuz" diye konuştu.

Eskiden Daha Kalabalıktı

40 yıldır kalede yaşayan Ali Seydi İlhan, kalede yaşamın iyi olduğunu ancak eskisi gibi komşuluk ilişkilerinin kalmadığını belirtiyor. İlhan, "Kale eskisi gibi değil, insanların çoğu gitti. Burayı seviyoruz, müstakil ev ve rahat" ifadelerini kullanıyor.

Mahallelinin Anneannesi Emine Genç'in Anlatımı

33 yıldır el emeği ürünlerini satarak geçimini sağlayan Emine Genç, kalede eskiden daha fazla insan yaşadığını söylüyor. "Eski komşuluk kalmadı. Komşuluk çok güzeldi eskiden. Kapılarımız bile kilitlenmezdi. Şimdi hiçbir şey kalmadı" diyen Genç, kalede yaşamanın zorluklarını anlatıyor.

Hediyelik Eşya Satıcısı Faruk İşlier'in Hikayesi

50 yıldır Atpazarında hediyelik eşya satan Faruk İşlier, ev ve iş yerinin yakın olmasının kendisi için büyük bir rahatlık olduğunu belirtiyor. "Kırk sene önce komşuluk iyiydi, şimdi komşuluk hiç kalmadı. Hem yaşamak hem çalışmak şu yönden iyi. Ben 24 saat buradayım, 365 gün buradayım" diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri